PDA

Zobacz pełną wersję : Żonowo-pastelowo

AlieN_dwa
26-05-2009, 10:21
Zdjęcie mojej żony. W obróbce chciałem osiągnąć ostatnio tak modne pastele :) Jak mi wyszło to Wy ocenicie...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img32.imageshack.us/img32/8233/ona3.jpg)

P.S.
Jeśli uważacie, że za bardzo skompresowałem zdjęcie to dajcie znać - podrzucę lepsza jakość.

mariobor
26-05-2009, 10:45
gdyby zdjęcie miało 800px na dłuższym boku i jednocześnie okolo 300KB to prezentowało by się o niebo lepiej, tutaj widać niestety już trochę kompresje. Do tego cosik nie ostro, tzn nie wyostrzone. Co do zdjęcia to do albumu czy w ramkę na biurko jak najbardziej się nada:) kolorki modne ostatnimi czasy. Podoba się.

AlieN_dwa
26-05-2009, 10:49
gdyby zdjęcie miało 800px na dłuższym boku i jednocześnie okolo 300KB to prezentowało by się o niebo lepiej, tutaj widać niestety już trochę kompresje. Do tego cosik nie ostro, tzn nie wyostrzone. Co do zdjęcia to do albumu czy w ramkę na biurko jak najbardziej się nada:) kolorki modne ostatnimi czasy. Podoba się.

Ok, zmniejszyłem. Ucięty czubek głowy celowo, żeby więcej miejsca w kadrze było na twarz. No właśnie takie typowo do ramki. Taki był cel i koncepcja :P Nie mam żadnego takiego z żoną na biurko w pracy, a już rok małżeństwa mija. Dzięki za opinię :)

bukowy dziad
26-05-2009, 11:05
kurcze - to ja juz przestaje lapac, na czym te "pastele" polegaja:D:D:D zdiecie do albumu - ale z ciekawosci: ile czasu zajelo Ci dlubanie w kolorkach i ilu filtrow/wartstw uzyles? bo ponoc osiagniecie efektu pasteli jest koszmarnie pracochlonne,a mz. to zdiecie wyglada dosc normalnie...nie jest to z reszta zarzutem:D .

AlieN_dwa
26-05-2009, 11:59
Tak w skrócie to użyłem dwóch warstw i dwóch filtrów. Dłubanie zajęło mi ok 8 - 10 minut. No pracochłonne to jest :) Na szczęście są filtry, presety i akcje - co znacznie przyspiesza sprawę.

Dj_Direct
26-05-2009, 12:19
taaaa - ta magiczna plyta z warszatow :P

AlieN_dwa
26-05-2009, 12:28
taaaa - ta magiczna plyta z warszatow :P

Nie powiem, sporo pomaga, ale jakbym tylko wstawiał gotowce z płyty, fajnie by to nie wyglądało :) Płyta to pomoc, która przyspiesza obróbkę (Bez tej pomocy każde zdjęcie robiłbym może nawet godzinę czasu.). Jednak ten słynny efekt WOW uzyskuje się pomysłowością wykorzystania tych pomocy, a nie tylko wybraniem konkretnego presetu, czy akcji. Nie ma uniwersalnego presetu, ani akcji. Gdyby tak było, zdjęcie bym zrobił przy pomocy dwóch kliknięć (około 10 sekund), ale trwało to o wiele więcej. I na pewno zgodzą się z tym moi współwarsztatowcy z repoglamour, że gotowe presety, akcje i filtry to nie wszystko. To tylko pomoc. Po dziś dzień sporo ludzi z warsztatów ma problemy z kolorami i obróbką, ale wiedzą już jak szukać, na co zwracać uwagę. Ja także. Więc zwalanie na płytę z repoglamour to wg mnie lekkie błądzenie.

Dj_Direct
26-05-2009, 12:45
bynajmniej nie zwalanie, tylko docenianie i zazdrosc - bo dokladnie tak samo uwazam ze to narzedzia. Tak jak sprzet foto - sam zdjecia nie zrobi. Jakis zamysl autora i sposob wykonania musi byc. Tak samo przy obrobce. Natomiast pewne mechanizmy zawarte w presetach, akcjach etc. to wielkie ulatwienie i pomoc, bo jak zauwazyles - mozna by do tych samych efektow dojsc na piechote, ale ile by to czasu zajelo... Masakra. No a uzycie z glowa i swiadomie - to jest dopiero to co daje finalny ciekawy efekt.

AlieN_dwa
26-05-2009, 12:50
bynajmniej nie zwalanie, tylko docenianie i zazdrosc - bo dokladnie tak samo uwazam ze to narzedzia. Tak jak sprzet foto - sam zdjecia nie zrobi. Jakis zamysl autora i sposob wykonania musi byc. Tak samo przy obrobce. Natomiast pewne mechanizmy zawarte w presetach, akcjach etc. to wielkie ulatwienie i pomoc, bo jak zauwazyles - mozna by do tych samych efektow dojsc na piechote, ale ile by to czasu zajelo... Masakra. No a uzycie z glowa i swiadomie - to jest dopiero to co daje finalny ciekawy efekt.

Dj_Direct, wybacz w takim razie. Wcześniej źle Cię zrozumiałem :) Myślałem, że napisałeś, że wystarczy mieć taką magiczną płytę, żeby robić zdjęcia typu repoglamour i że całe te warsztaty repoglamour to tylko płyta CD.

Dj_Direct
26-05-2009, 12:54
nie wiem jak sie dodaje browar, ale stawiam BRO :)

bugdi
26-05-2009, 13:08
bardzo miłe pastelki a co do presetów to włąśnie o to chodzi że one pomagają w wydajniejszej pracy, ja nie mam i jest naprawde podobne efekty uzyckac na większej ilości zdjęć, a wlasnie chodzi o to zeby te zdjecia były obrobione tak samo

AlieN_dwa
26-05-2009, 13:11
bardzo miłe pastelki a co do presetów to włąśnie o to chodzi że one pomagają w wydajniejszej pracy, ja nie mam i jest naprawde podobne efekty uzyckac na większej ilości zdjęć, a wlasnie chodzi o to zeby te zdjecia były obrobione tak samo

No właśnie nie chodzi o to, żeby były obrobione tak samo. No chyba, że masz jakiś secik (3-4 zdjecia, które razem łączą się w jakąś historię). Nie każde zdjęcie wygląda fajnie z podobną/taką samą obróbką. I po to jest głowa i rozum by to zauważyć :)

kroolik
26-05-2009, 17:48
Hubert czekamy na pastele:)

AlieN_dwa
26-05-2009, 20:53
Hubert czekamy na pastele:)

tzn. więcej takich? Czy chodzi o to, że jednak nie trafiłem w pastele?

kroolik
26-05-2009, 21:18
no jesli przyjac ze wzorem ichniejszych jest AT (ale moze tylko moim wzorem pasteli?) no to nie trafiles.
jego są mocne, wyraziste a jednoczesnie lekkie i jakby tylko muśniete.
tutaj masz bez tego pierwszego elementu.
dla jasnosci- tez nie umim:)

AlieN_dwa
26-05-2009, 21:20
A to teraz rozumiem :) Też nie jestem do moich "pasteli" przekonany :P Kiedyś pewnie się uda... Pozdrawiam kolegę :)

kroolik
26-05-2009, 21:51
a to jak dojdziesz do tego to na privka pisz:)

bukowy dziad
26-05-2009, 21:56
e - no to z tego co piszecie to presety i akcje to tylko malutki wycinek tajemnicy habakukowego "sunshine repo glamour trzcionka pro ver. 3.21":D

kroolik
26-05-2009, 22:22
na warsztatach nie zdradzają zadnych tajemnic- w sensie PRZEPISU.
daja zestaw 120 magicznych kredek, pokazują mniej wiecej jak sami to robią i teraz wez czlowieku to do domu i sprobuj narysowac coś sam. konstelacji jest cala masa.
kazdy moze kupic kredki a nawet farby, ale tylko niektorzy zostają malarzami- tu jest tak samo. dają wiele ale i w istocie wszystko zalezy od ciebie i twoje potencjału.

AlieN_dwa
26-05-2009, 22:24
daja zestaw 120 magicznych kredek, pokazują mniej wiecej jak sami to robią i teraz wez czlowieku to do domu i sprobuj narysowac coś sam. konstelacji jest cala masa.
kazdy moze kupic kredki a nawet farby, ale tylko niektorzy zostają malarzami- tu jest tak samo. dają wiele ale i w istocie wszystko zalezy od ciebie i twoje potencjału.

Lepiej bym tego nie ujął.

Adam Trzcionka
27-05-2009, 13:58

jak pisze Wojtek. dajemy narzędzia i techniki, nie zaś jedną receptę. za pomocą tych narzędzi można w obróbce jesli nie wszystko, to prawie, warto dac sobie czas, będzie procentować coraz mocniej :)

Hubert - mnie się widzi tak żona, jak zdjęcie, choć wolałbym ciut cieplej :)

koffee
27-05-2009, 19:19
Mi się podoba, ładnie, czysto. Chłodna tonacja mi nie przeszkadza bo sama czasami tak lubię :)

AlieN_dwa
28-05-2009, 11:00
(...)
Hubert - mnie się widzi tak żona, jak zdjęcie, choć wolałbym ciut cieplej :)

Adam, zawsze można lepiej :) Kiedyś pewnie będziesz ze mnie zadowolony w 100% :)

mOSAd
28-05-2009, 19:59
A nie chcesz pojechać jeszcze bardziej w glamour? Np. tak: http://picasaweb.google.pl/kaipiso/ZdjCiaInnychZNKPPrzykAdyObrBki#5340932632288281586

AlieN_dwa
29-05-2009, 22:03
A nie chcesz pojechać jeszcze bardziej w glamour? Np. tak: http://picasaweb.google.pl/kaipiso/ZdjCiaInnychZNKPPrzykAdyObrBki#5340932632288281586

Ciekawie to wygląda :)