Zobacz pełną wersję : D300- uniesienie lustra-szybkie pytanie!
Witam. Zauwazyłem ze funkcja uniesienie lustra nie jest podswietlona czyli nie mogę sam przeczyscic matrycy. Jestem w pracy i nie mam instrukcji zeby sprawdzic co nie tak. To nie jest chyba normalne bo pamietam ze pare razy czysciłem matryce i nie miałem problemu z podniesieniem lustra. Pomoze ktoś??
Przemek Paśnik
26-05-2009, 09:05
Aparat nie pozwoli Ci podnieść lustra, jeśli nie masz odpowiednio naładowanej baterii, a pewnie nie masz. Czyli wszystko gra, bez stresu :-)
ok dzieki za szybką odp, pozdro!!!
A no właśnie miałem to samo zapytać, i wszystko jasne. THX :)
KS
Roman K.
03-06-2009, 21:20
Aby nie tworzyć kolejnego wątku, pozwolę sobie podłączyć do tematu. Pytanie dotyczy D300 i funkcji uniesienia lustra. W D80 miałem tak, że po uruchomieniu tej funkcji, aparat zachowywał się zgodnie z tym, co piszą, czyli wyzwolenie migawki następowało zaraz po podniesieniu lustra. W D300 jest tak, że po naciśnięciu spustu migawki następuje uniesienie lustra, a dopiero drugie naciśnięcie spustu wyzwala migawkę. Może mylę pojęcia, ale właśnie tak odbieram tą reakcję. Czy to jest zjawisko normalne, czy potrzebne są jakieś ustawienia w menu?
A nie mylisz przypadkiem wstępnego uniesienia lutra z funkcją uniesienia lustra?
D80 nie ma wstępnego uniesienia lustra. Tylko podnoszenie do czyszczenia (pełna bateria konieczna, jak już napisano).
Roman K.
03-06-2009, 22:24
Kurcze, nie wiem... Zapodaję z korpusu aparatu Mup, i to powinno uruchomić funkcję uniesienia lustra. Ale dzieje się tak, że dopiero po drugim naciśnięciu spustu migawki, robi się zdjęcie... Tak ma być?
Kurcze, nie wiem... Zapodaję z korpusu aparatu Mup, i to powinno uruchomić funkcję uniesienia lustra. Ale dzieje się tak, że dopiero po drugim naciśnięciu spustu migawki, robi się zdjęcie... Tak ma być?
Tak ma być :)
Masz jeszcze w menu ust. osobistych opcje d9 - tryb opoznienia ekspozycji. Moze to Ci bardziej przypasuje ;)
Roman K.
03-06-2009, 22:41
No to mnie uspokoiłeś, bo już myślałem, że coś się zepsuło.
Czyli trza dwa razy naciskać na spust migawki, co by nic nie zadrżało?
No to mnie uspokoiłeś, bo już myślałem, że coś się zepsuło.
Czyli trza dwa razy naciskać na spust migawki, co by nic nie zadrżało?
Tego powinno używać się z wężykiem (pilotem). Ja ciśniesz na spust migawki to i tak poruszysz aparatem.
Roman K.
03-06-2009, 22:50
Hm, dzięki za odpowiedzi. Najważniejsze, że nic mi się nie zepsuło :)