Zobacz pełną wersję : Aparaty z U.K. - tanie, czy podejrzane ???
W Google na polskiej stronie,
znalazłem następujące ogłoszenie:
Nikon d300 with af-s nikkor 12-24mm f/4 *** 840usd
Nikon D300 DSLR camera & Nikkor 18-200mm VR Lens *** 540usd
Nikon D2Xs Digital camera - SLR - 12.4 Megapixel *** 1,750usd
Nikon D200 Digital camera - SLR - 10.2 Megapixel - 11 x optical zoom
Nikon d700 digital slr & af-s vr zoom-nikkor 24-120mm f/3.5-5.6g *** 1,300usd
Nikon d300 digital slr camera 430usd
Sprzedający:
Abraham Hrasko (elite_electstoreltd)
Napisałem maila - błyskawicznie odpowiedzieli, że za 50 euro prześlę sprzęt (550 euro: D300) Fedexem po 2 dniach po przesłaniu kasy przez Western Union.
Czy ktoś korzystał z podobnych ofert?
Czy to aby nie jakiś podejrzany interes?
Może znacie tego sprzedającego?
Jeśli ktoś się spotkał z podobnymi przypadkami -dajcie znać.
Ja bym nie ryzykował. Strasznie śmierdzi przekrętem.
Takich cen to nawet w Erze nie ma ;)
D300 za 2,5 tys PLN wow, to albo złodziej-czarodziej albo dobroczyńca
I ten Western Union...
Pozdrawiam
Ulv
hallucinogen
26-05-2009, 00:41
a dlaczego niby z UK jak ceny w dolcach podane....?
Odpisał, że sprzedaje sprzęt w U.K.
Western Union to ulubiona forma transakcyjna dla przekręciarzy. Jak coś jest za piękne, żeby być prawdziwe, to .....
Dla mnie to śmierdzi przekrętem z UK aż do Polski :)
Zapytaj czy akceptują inne formy płatności i czy można odebrać sprzęt osobiście. Jeśli odpowiedź będzie przecząca to daj sobie spokój.
Podobny przekręt jak z samochodami.Wplac iles tam euro/funtow zaliczki to Ci podam szczegoly albo przywioze auto i ceny oczywiscie bardzo kuszące.Nie warto chyba ryzykowac swojej kasy
Rozmawiałem z gościem, który zadzwonił do mnie z zastrzeżonego numeru. Mówił "łamaną angielszczyzną" z hinduskim akcentem. Oczywiście płatność przy odbiorze nie wchodziła w grę. TAK WIĘC PRZESTRZEGAM !!!
Pawel Pawlak
27-05-2009, 23:04
hehe... mój były pracownik tak się napalił na super okazję tego typu - z całej transakcji pozostał mu tylko... dowód zapłaty ;) a tak miało być pięknie...
Generalna zasady przy niesamowicie atrakcyjnych, nierealnych wręcz okazjach, to że skorzystanie z tej oferty to super okazja ale dla sprzedawcy - okazja na szybką kaskę od naiwniaka ;)
Jeśli coś jest tak tanie to albo jest kradzione albo służy do kradzieży/wyłudzenia. O ile to pierwsze zaskakująco dużo osób ma w nosie, to drugie już raczej powinno odstraszać. Jak ktoś lubi hazard i nie ma zahamowań to czemu nie;)
Michał Jędrak
28-05-2009, 00:33
Stary numer z takimi cenami... Jedna wielka ściema. Najgorzej, że teraz to i sklepy internetowe takie przekręty robią, że niby aparat tańszy o połowę. Dodajesz do koszyka i płacisz. Potem ktoś odpisuje, że aparat jest tani bo bez ładowarki, kabli i softu. Odpowiadasz 'spoko, obejdzie się' a wtedy gość odwala monolog, że ładowarkę trzeba kupić bo żadna inna nie pasuje, bo rozpoznaje numer seryjny aparatu i inne duperele. Ulegasz w końcu i pytasz ile za ładowarkę i kable... Wychodzi tyle, że po zsumowaniu cena aparatu staje się normalna. Oczywiście jak odmawiasz to gość mówi, że nie może sprzedać aparatu bo nie. A potem się czeka miesiącami na kasę. Ale widocznie ludzie ulegają, bo inaczej to by nie robiono takich numerów. Na szczęście mi się to nigdy nie przytrafiło :-)
Odpowiadasz 'spoko, obejdzie się' a wtedy gość odwala monolog, że ładowarkę trzeba kupić bo żadna inna nie pasuje, bo rozpoznaje numer seryjny aparatu i inne duperele.
dobre :D
ale faktycznie, jeżeli już decydujemy sie na super okazje to najbezpieczniej odebrać i zapłacić osobiście :)