PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 czy Sunpak PZ42X

ostatni
25-05-2009, 21:50
Witam kolegów i koleżanki.
Mam pytanko jak w TYTULE . No
Mam zamiar kupić lampkę tylko którą ?
Nissin Di622 czy Sunpak PZ42X ??????????????????

WIEM i Przepraszam napewno jest tu na forum już ten temat.
Ja tylko proszę o kokretną ODPOWIEDZI . Ta czy ta . I dlaczego ?

P.S W mojm plecaku jest już SB-600 ale potrzeba mi drugą .
A nie chcę wydawać ponad tyśaka na orginał . Mam budrzet nie wiele niż 5 stówek.

Z góry DZIEKUJĘ.

tgollob_jamessuchar
25-05-2009, 22:22
Nissina z czystym sumieniem polecam, bardzo dobra lampa :) tej drugiej nie znam, nie porównam
pzdr

adam.dorozinski
26-05-2009, 10:12
A do czego Ci ta lampa? Bo jak już masz SB600, to może wcale nie potrzebujesz kolejnej lampy działającej z aparatem w pełnej automatyce, a wtedy to za te pięć stówek przy dobrych wiatrach kupisz dwie lampy, a nie jedną ;)

pewex
15-06-2009, 19:23
ja się podłączam, ten sam problem. Poszedłem do sklepu po Sunpaka PZ42X i pierwszy raz zobaczyłem Nissina Di622 i Sunpaka PZ42X obok siebie. Nissin ma LP=45 Sunpak 42, ale Nissin ma palnik 1.5 razy od niego większy Sunpan wygląda przy nim jak kotek przy lwie. Z drugiej strony Nissin ma tylko diodki a Sunpak ma LCD powiedzcie koledzy szanowni czy ten LCD się przydaje i czy do używania głównie z sigmą 10-20 wybrać silniejszą większą i szerszą czy mniejszą o 3 jednostki liczby przewodniej slabsza i z LCD ? Zdębiałem dziśi musi mnie jakiśfachurka wyrwaćz tego stanu fachową radą:D

tgollob_jamessuchar
15-06-2009, 20:38
nie znam tej drugiej lampy, ale skoro parametry przemawiają za Nissinem, to brałbym Nissina
to nie SB-900, gdzie masz multum funkcji, niepotrzebny ten lcd MZ

mam Nissina, miałem SB-900 - Nissina można polecić z czystym sumieniem ;)

pewex
15-06-2009, 20:55
no właśnie :D rzeczowo bo nie używałem nigdy takiej lampy i jak nie znam użyteczności LCD to nie będę się napalał niepotrzebnie na to LCD. Może kolega powiedziałby jeszcze jakie są główne zalety/funkcje. Przeczytałem cały wątek o tej lampie 20 stronicowy i ciężko mi to do kupy zebrać :D Wiem że EV + o.5 bo niedoświetla frontalnie tyle wyniosłem :D

tgollob_jamessuchar
15-06-2009, 21:02
każdy marudzi, że nie doświetla ten Nissin, ja tam nie odniosłem takiego wrażenia... testów na butelkach w ciemnym pokoju nie robię, nie jestem onanistą sprzętowym ;D
generalnie jeśli odbijasz światełko to dajesz kompensację na +, a gdy walisz na wprost to na -
nawet jeśli nie jest idealna przy palniku skierowanym na wprost, to po prostu nie dajesz kompensacji in minus, wedle uznania :)
ja generalnie używam jej do doświetlania, nie robię zdjęć w ciemnościach

nie zauważyłem też problemu, żeby AF w tej lampie ostrzył w górę (w sensie powyżej tego co ustawiłeś)
chwalę sobie tą lampę i tyle

LCD w niej nie jest zupełnie potrzebny, łatwo ustawiasz ją na "slave" (fotocela)
łatwo przełączasz ją z trybu i-TTL do manuala, wszystko jednym guzikiem

po prostu dobra mocna lampa, która ma spełniać podstawowe funkcje
jeśli nie masz aspiracji do strobingu (nie potrzebujesz CLS) tylko chcesz dobre źródło światła, to bierz ją bez patrzenia póki cena jest dobra i nie podskoczy

aha, co więcej lampa jest bardzo "ekonomiczna" na akumulatorach Panasonica 2700mAh około 1000 zdjęć przy mocy błysków 1/4 i mniej

GrzesiekH
15-06-2009, 21:34
...
nie zauważyłem też problemu, żeby AF w tej lampie ostrzył w górę (w sensie powyżej tego co ustawiłeś)
chwalę sobie tą lampę i tyle
...
jeśli nie masz aspiracji do strobingu (nie potrzebujesz CLS) tylko chcesz dobre źródło światła, to bierz ją bez patrzenia póki cena jest dobra i nie podskoczy

Jeśli chodzi o pomoc AF, tak to rozumiem - to z tego co się orientuję to jest śruba do regulacji nachylenia "lampki" wspomagacza

Osobiście używam nissin jw. do strobingu - proste jak kij, wlutowałem gniazdo microjack + przełącznik który pozwala całkowicie odciąć fotocelę (pomysłodawca z youtube)

PZDR

Ps. faktycznie spodobał mi się motyw guziczków i brak LCD :D

tgollob_jamessuchar
15-06-2009, 21:37
mógłbyś podzielić się tym filmem instruktażowym xD ?
albo opowiedz jak ją zaadoptować do strobingu

GrzesiekH
15-06-2009, 21:45
http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ

tgollob_jamessuchar
15-06-2009, 21:51
uła, 9minut trzymających w napięciu do samego końca
idę do pepsi i chipsy i zabieram się do oglądania xD
dzięki ;)