Zobacz pełną wersję : D 90 luźne lustro???
Czy wy też tak macie??? Po naciśnięciu spustu migawki wyraźnie widać że obraz się porusza patrząc przez wizjer. Co więcej po obróceniu aparatu o 90stopni to samo z tym, że w tym wypadku obraz jakgdyby się nieznacznie przesówał. Jakieś przypuszczenia??
Najprawdopodobniej jest to efekt włączonego VR w obiektywie. Jak wyłączysz to Ci przestanie obraz pływać.
Startujący VR w obiektywie?
Rafal1977
25-05-2009, 21:12
No a może stabilizacja? Nie bardzo wiem, o jakie poruszanie obrazu chodzi? A słychać jeszcze taki szum i pyknięcie?
Rafal1977
25-05-2009, 21:12
No to zakładam, że już wiadomo
nic nie słychać szadnych szumów trzasków piszczeń. Nie wydaje mi się żeby to była stabilizacja. Ciężko to opisać ale wyobraźmy sobie że lustro powieszone jast na dwóch linkach ( w miare stabilnie) w momencie naciśnięcia spustu migawki obraz zaczyna się poruszać powidzmy "dyndać" jak gdyby ktoś je delikatnie poruszył. Do tej pory tego nie było. aparatem zrobiłem 5.000. Ciekawe jest to że dużo większe jest poruszenie obracając aparat o 90 stopni
ciekawe jest to że jeżeli nie zmieniam pozycji aparatu po 2-3 naciśnięciach spustu do połowy i objaw ustaje. Po zmianie pozycji aparatu (zrobieniu innego ujęcia) objaw powraca
podepnij obiektyw bez VRa i sprawdz czy nadal lopocze Ci to lustro ;)
TristisAnima
25-05-2009, 21:36
No dobra ale napisz czy masz obiektyw z VR-em czy nie. Jak bez to będziemy dalej kombinować jak z to na 90% jest to pracujący VR. Jak możesz zrób test z obiektywem bez VR-a.
Władca Pixeli
25-05-2009, 21:38
Jak możesz zrób test z obiektywem bez VR-a.
A nie prościej wyłączyć VR w obiektywie? :mrgreen:
TristisAnima
25-05-2009, 21:48
Oj tam się czepiasz, test będzie bardziej wiarygodny :mrgreen:. No ale niech Ci tam po twojemu będzie :-D(ale fakt, nie pomyślałem :mrgreen:)
velaskez
25-05-2009, 22:09
To VR;)
HAAA ciekawsze spostrzeżenie... Ustawiam kard wciskam spust do połowy, rekacja jak pisałem wcześniej. Teraz obracam obiektyw o 90 patrząc przez wizjer i co???? obraz przemieszcza się delikatnie w stronę w któą się obracam aparat bez naciskania spustu. obraca się bez dotykania czegokolwiek. dodatkowo słychać delikatne puknięcia przemiesczania się czegoś wewnątrz aparatu. Ciekawe....
... mi przy kacie obrotu body 45 stopni wygrywa melodyjki ;) ech nie mogłem się powstrzymać dodam za poprzednikami to VR
TristisAnima
25-05-2009, 22:24
Weź w końcu podaj czy masz obiektyw z VR (redukcją drgań) czy nie. Jak nie wiesz jaki masz przepisz wszystko co jest na nim napisane :-?
w końcu podaje mam vr. rzeczywiście po wyłączeniu vr objaw zanikł. Pozostaje mi przekazać Panom i/lub Panią Wielki Szacun, ale kolejne moje pytanie co w takim razie czy taki objaw należy reklamować czy pozostawić rzecz taką jaką normalną????
TristisAnima
25-05-2009, 22:40
Przecież było pisane wyżej że to rzecz normalna. Tak VR pracuje.
ja jednak proponuje najpierw poczytac jak ta cala stabilizacja dziala... o chocby tu: http://www.nikon.pl/home/pl_PL/homepage/broad/site.html
A może do ankiety o błędach D90 dopisać jeszcze jedną opcję "latające lustro". :mrgreen:
velaskez
25-05-2009, 23:10
ja jednak proponuje najpierw poczytac jak ta cala stabilizacja dziala... o chocby tu: http://www.nikon.pl/home/pl_PL/homepage/broad/site.html
Czyli na Nikon Polska, a potem zakładka mini strony i redukcja drgań.
Czyli na Nikon Polska, a potem zakładka mini strony i redukcja drgań.
No Maciek widze ze chcesz koledze wszystko na tacy podac ;)
Faktycznie nie zwrocilem uwagi ze to link do glownej ;)
szymonvader
26-05-2009, 10:05
sprawdzilem objawy:) ja bym je troche inaczej ujal:) ale koledzy maja racje bo bez vr nie mam "luznego lustra" ;) pozdrawiam