PDA

Zobacz pełną wersję : Cokin P + Hitech

Maciek R
25-05-2009, 19:58
Witam.
Stawiam sprawę jasno. Muszę coś zakupić na plener, więc:
- uchwyt jakiś no-name z allegro,
- adapter też,
- szara połówka Hitech.

Teraz kilka pytań.
Czy do mojego obiektywu (kit) 18-55 potrzebuję uchwytu w wersji SLIM? Czy "normalny" (nie-SLIM) będzie mi winietował?

Szara połówka - kupuję od razu lepszą, żebym się nie zawiódł. Ale jaką? Myślałem nad ND0.9, ale czy to nie za dużo? Mam niestety pieniądze tylko na jeden filtr, więc muszę wybrać w miarę uniwersalny, a do tej pory nie miałem żadnej styczności z połówkami.

Grzybu
25-05-2009, 20:07
Przy takiej średnicy filtra ND 0,6 nie jest zbyt użyteczne. Przy kadrach pionowych jest jeszcze całkiem spoko, ale przy poziomych często dla mnie był zbyt słaby. Co do ilości slotów, to z sigmą 18-50 było dobrze, ale już z Nikkorem 18-70 przy 18 mm było widać delikatną winietę.

mibartek
25-05-2009, 20:09
na temat cokina to jest dość fajny wątek forumowego kolegi Alfa przyklejony. z tego co pamiętam to chyba właśnie ND0.9 był podany jako najlepszy wybój, jeżeli ma być tylko jeden.

Szuwar
25-05-2009, 20:15
Jeżeli tylko jeden to brałbym O,9 lub nawet 1,2. I jeżeli kupujesz jeden filtr, a adapter no name to weź szerokokątny z jednym slotem. Jak się zabawisz to bedziesz wiedział czego Ci brakuje :-D

Maciek R
25-05-2009, 20:21
1.2? To dość sporo przyciemnia. Chociaż... w górskich warunkach może być.
Nie, jeden słot to za mało, dlatego pytam o to, czy będzie winieta, bo w przyszłośći najbliższej mam zamiar dokupić "całe" szare filtry i pobawić się w dłuższe czasy z morzem/potokami, dlatego będzie mi potrzebne kilka - na "całe" i na połówkę żeby niebo utrzymać jakoś. ;)

Pershing
25-05-2009, 20:44
też wziąłbym 09 a co do winiety w kicie nie powinno być problemu, ewentualnie upiłujesz dwa sloty i będziesz miał szerokokątny w cenie zwykłego. Jak ja szulałem szerokątnego w zeszłym roku to był 2x droższy od zwykłego, więc wziąłem zwykły obiąłem i jest git.