PDA

Zobacz pełną wersję : efekt lustrzany - jak to ugryzc?

leon28
16-09-2006, 22:17
czy ktos bawil sie moze takim gadzetem http://www.allegro.pl/item127095840_tlo_lustrzane_gwarantowany_super_efe kt_zobacz.html jesli tak, to czy warto cos takiego kupowac - chodzi mi wlasnie o efekty pokazane na tej aukcji

VaxBuster
17-09-2006, 16:23
Hi,
ja robilem fotki produktow do gazetki "pewnej" firmy ale mialy byc z bialym odbiciem nie czarnym jak na tamtej aukcji. Produkty stawialem na szybie pod ktora kladlem biala folie ploterowa matowa i jazda, jakos szlo. Tak sobie mysle, ze mozna zamiaste tej mojej bialej polozyc czarna i moze tez byc ciekawie. Postaram sie sprawdzic i dam Ci znac jak wyszlo. Chociaz nie sadze aby bylo tak ladne odbicie jak z tej szybki z allegro.

Karl Johansson
17-09-2006, 18:11
O ile dobrze pamiętam,to w książce Armina i Ingeborgi Tolke(nie pamiętam tytułu,niestety) o makrofotografii pisali o podobnym rozwiązaniu jak to stosowane przez VaxBustera,z tym, że zamiast folii ploterowej wrzucali tam materiał czy papier(niestety,nie pamiętam szczegółów,a nie mogę znaleźć tej książki teraz).
Jak znajdę książkę,to napiszę dokładniej.

VaxBuster
18-09-2006, 12:22
Zasada jest taka, ze pod szklem musi byc cos bialego (tak musialo byc w moim przypadku) pod reka mialem folie ploterowa. Zgodze sie z tym, ze moze byc tam rowniez jakas biala kartka, brustol czy cos podobnego.
Dzisiaj postaram sie sprawdzic efekty z czarna folia mat i polysk.

ostatnisniduzo
02-10-2006, 19:22
ma błyszczącej powierzchni wszystko zalezy od swiatla (tyl, plus boki). i nie jest wcale konieczna zadna biala kartka pod czy cokolwiek.. poprostu na czarnym najlepiej widac, ale na jasnym tez bedzie..

ogolnie.. chodzi o oswietlenie. jak sie postarasz uzyskasz to nawet na talerzu

sadki
05-10-2006, 10:39
Ot, szyba tryśnięta równo lakierem. Równie dobrze można pod czystą szybę podłożyć matę dowolnego koloru, co da większą uniwersalność. Potestuj ze zwykłą szybą, zobaczysz efekty.

Jacek_Z
05-10-2006, 10:55
lustro, szyba czasami powoduje, że są dwa minimalnie obok siebie odbicia wynikającez grubości szkła. Przedmiot odbija się i od górnej i od dolnej powierzchni. Od jednej z nich mocniej. Popatrzcie dokładniej.
Na samej folii, albo na samej płycie tego niechcianego efektu nie będzie.

luxius
28-10-2006, 17:39
odpowiednio gruba i nieprzezroczysta plyta z plexi