Zobacz pełną wersję : Miganie zielonej diody karty pamięci w D40
Właśnie pojawił się problem z moim D40. W momencie gdy wyłączam aparat zaczyna nieustannie migać zielona dioda statusu karty pamięci. Na włączonym aparacie wszystko działa nic nie miga, jak wyłączę zaczyna migać :/ Dzieje się tak na dwóch różnych kartach pamięci, w momencie gdy wyjmę kartę przestaje migać. Ktoś ma może jakiś pomysł co to może być i jak się tego pozbyć? Instrukcja na ten temat milczy :(
Nie mogę się dopatrzeć opcji edycji postu więc przepraszam za jeden pod drugim.
Mały update dioda miga gdy obiektyw jest w trybie AF (przełącznik na obiektywie M/A), jak przestawię obiektyw w tryb M to przestaje migać. Szkło to Nikkor 18-70 f3,5-4,5. Drugie szkło jakie mam to 50tka f1,8 ale to śrubokręt więc tu z zasady w D40 nie mam AF'a i nic nie miga z nim podpiętym. Już nic nie rozumiem :/
Marcin K
25-05-2009, 18:30
Czy aparat poza tym działa? Zdaje się, że wczesne D70 miały problem z BGLOD "Blinking Green Light of Death". Serwis Nikona miał to naprawiać nawet pogwarancyjne. Nie słyszałem, żeby D40 to miał.
Googlnij sobie BGLOD...
Coś właśnie na temat tamtych D70 widziałem, ale tutaj aparat normalnie działa. Tylko dioda miga reszta śmiga, i to w dodatku miga jak wyłączę aparat z obiektywem w trybie AF. Nie mogę tego pojąć :???:
szymonvader
26-05-2009, 10:33
a próbowałeś formatowac karty pamięci?
Tak. Formatowałem w aparacie kartę, robiłem reset aparatu dwoma zielonymi przyciskami, i reset takim przyciskiem z boku aparatu koło gniazda usb (się dopiero dowiedziałem że tam coś jest ;) ). Niestety dalej miga. Fotki oczywiście normalnie robi, zapisuje, ostrzy, błyska, tańczy śpiewa itp. Dziwna przypadłość ale męcząca ;)
szymonvader
26-05-2009, 15:31
a jak wyglada sprawa poboru energii? nie zauwazyles zeby byl zwiekszony?
W sumie nie robiłem żadnych fotek ostatnio więc ciężko powiedzieć. W każdym razie po ładowaniu akumulator jak narazie się trzyma. Jak będę miał wolny jakiś dzień to sobie zrobię wypad porobię jakieś fotki i się okaże.
szymonvader
26-05-2009, 17:12
wydaje mi sie ze to sprawa dla serwisu skoro format i przywrocenie ustawien nie pomoglo. Mysle ze w tej kwestii wiecej nie zrobimy. Pozdr
Wiesz, tylko skoro aparat działa jak należy a jedynym objawem jest diodka to nie oddam go do serwisu, szczególnie że nie mam już gwarancji (aparat ma 2 lata). Szkoda czasu i pieniędzy, najwyżej się diodka kiedyś spali. Po prostu niesamowicie mnie to irytuje i w dodatku dziwne mi się wydaje dlatego tak kombinuje. Może coś wymyślę, zobaczymy ;)
szymonvader
26-05-2009, 22:49
trzeba by wygoglowac czy ktos mial cos podobnego. Jezeli jest po gwarancji to faktycznie szkoda zachodu. No to zycze powodzenia i oby objawy ustaly same z siebie rownie nagle jak sie pojawily:)
No to jako ciekawostkę teraz napiszę że zgodnie z życzeniem szymonvader'a miganie samo ustało. Zostawiłem tak na cały dzień jak byłem od rana do wieczora poza domem, wracam a tu nie miga. Nie wiem o co chodziło ale mu minęło:-D Dzięki za pomoc szymonvader!
SlaWasII
28-05-2009, 21:47
Virus stwierdził, że nie ma co tu szukać i dlatego się uspokoił... :mrgreen:
Fotki oczywiście normalnie robi, zapisuje, ostrzy, błyska, tańczy śpiewa itp. Dziwna przypadłość ale męcząca ;)
może to taka dyskoteka ? :mrgreen:
hehe może faktycznie dopadła go ochota na jakąś imprezę :P Dałem mu się wytańczyć to się uspokoił ;)
Hehe i mu wróciła ta świńska grypa jakaś :P Znowu do mnie miga, do tego zaobserwowałem że jak zostawię migający na dłużej to po ok dobie (w dużym zaokrągleniu) pada bateria (od w pełni naładowanej do zera). Z tego co widzę bez migania baterii nie zużywa. Skubaniec się na mnie uwziął ale mu nie popuszczę :mrgreen:
szymonvader
01-06-2009, 16:11
cos musi byc nie tak w ukladach, bo sama diota nie wyladuje baterii chyba ze z 20 lat by swiecila:) a w ciagu jednego dnia to nie mozliwe. Moze caly czas pracuje bufor albo jakis inne procesy zachodza. Moze lepiej wyslac go do tego serwisu albo chociaz pogadac z pracownikami zeby sie zrobila z tego jakas grubsza sprawa:) pisz o postepach:) ciekawy przypadek:)
W sumie maila do serwisu w tygodniu napiszę, ale pewno bez ekspertyzy nic nie powiedzą a mi szkoda kasy na ekspertyzę i naprawę, szczególnie że wystarczy przestawić obiektyw w tryb M bądź podpiąć szkło bez własnego silnika i wszystko jest ok. Tak myślę że warto by było podpiąć jakieś inne szkło z własnym napędem i zobaczyć czy też będą takie objawy, tylko trzeba by dorwać kogoś kto to ma :P
... szczególnie że wystarczy przestawić obiektyw w tryb M bądź podpiąć szkło bez własnego silnika i wszystko jest ok.
Z tego co piszesz, to mnie się wydaje, że coś w obiektywie powoduje zwarcie. Czyżby właśnie silnik napędu AF?
Mail do serwisu z zapytaniem poszedł. Dodatkowo zauważyłem że jak aparat jest włączony dioda też miga jak obiektyw jest w trybie AF, ale jest to jedno mignięcie na przynajmniej kilkanaście sekund - może nawet na pół minuty. Wtedy też bateria ulega szybkiemu rozładowaniu, dzisiaj z 3 kresek zrobiły się 2 w ciągu może dwóch godzin w czasie których zrobiłem może z 40 zdjęć. Też mam pewne obawy że to obiektyw ale nie mam co podpiąć innego do korpusu, albo tego szkła do czego innego zapiąć więc nie mam jak sprawdzić :(
może to taka dyskoteka ? :mrgreen:
Impreza się skończyła i wszystko wróciło na miejsce :) Jak wszystko działa i śmiga to nie ma się czym przejmować :)
Wróciło na miejsce po czym powróciło. Odpowiedź z nikona to pomijając rzeczy które już robiłem w stylu resetów aparatu to wysłanie do serwisu na ekspertyzę :/ Gdybym miał gwarancję to bym tak zrobił a tak to trochę za droga impreza może być. Da się to w jakimś innym serwisie zrobić? Jakiś dobry może znacie gdzie da się maila z pytaniem napisać?
Dzisiaj podpiąłem Sigmę 70-200 HSM i tak samo migało :/ Coś z korpusem musi być a kasy w to D40 dziadowskie ładować nie będę, wystarczy że niedawno popychacz przysłony był w nim do wymiany :/ Będę pracował na MF dopóki się nie dorobię jakiegoś nowego :(