PDA

Zobacz pełną wersję : Miganie zielonej diody karty pamięci w D40

Fazzi86
24-05-2009, 22:49
Właśnie pojawił się problem z moim D40. W momencie gdy wyłączam aparat zaczyna nieustannie migać zielona dioda statusu karty pamięci. Na włączonym aparacie wszystko działa nic nie miga, jak wyłączę zaczyna migać :/ Dzieje się tak na dwóch różnych kartach pamięci, w momencie gdy wyjmę kartę przestaje migać. Ktoś ma może jakiś pomysł co to może być i jak się tego pozbyć? Instrukcja na ten temat milczy :(

Fazzi86
24-05-2009, 23:48
Nie mogę się dopatrzeć opcji edycji postu więc przepraszam za jeden pod drugim.
Mały update dioda miga gdy obiektyw jest w trybie AF (przełącznik na obiektywie M/A), jak przestawię obiektyw w tryb M to przestaje migać. Szkło to Nikkor 18-70 f3,5-4,5. Drugie szkło jakie mam to 50tka f1,8 ale to śrubokręt więc tu z zasady w D40 nie mam AF'a i nic nie miga z nim podpiętym. Już nic nie rozumiem :/

Marcin K
25-05-2009, 18:30
Czy aparat poza tym działa? Zdaje się, że wczesne D70 miały problem z BGLOD "Blinking Green Light of Death". Serwis Nikona miał to naprawiać nawet pogwarancyjne. Nie słyszałem, żeby D40 to miał.
Googlnij sobie BGLOD...

Fazzi86
25-05-2009, 20:29
Coś właśnie na temat tamtych D70 widziałem, ale tutaj aparat normalnie działa. Tylko dioda miga reszta śmiga, i to w dodatku miga jak wyłączę aparat z obiektywem w trybie AF. Nie mogę tego pojąć :???:

szymonvader
26-05-2009, 10:33
a próbowałeś formatowac karty pamięci?

Fazzi86
26-05-2009, 15:15
Tak. Formatowałem w aparacie kartę, robiłem reset aparatu dwoma zielonymi przyciskami, i reset takim przyciskiem z boku aparatu koło gniazda usb (się dopiero dowiedziałem że tam coś jest ;) ). Niestety dalej miga. Fotki oczywiście normalnie robi, zapisuje, ostrzy, błyska, tańczy śpiewa itp. Dziwna przypadłość ale męcząca ;)

szymonvader
26-05-2009, 15:31
a jak wyglada sprawa poboru energii? nie zauwazyles zeby byl zwiekszony?

Fazzi86
26-05-2009, 16:34
W sumie nie robiłem żadnych fotek ostatnio więc ciężko powiedzieć. W każdym razie po ładowaniu akumulator jak narazie się trzyma. Jak będę miał wolny jakiś dzień to sobie zrobię wypad porobię jakieś fotki i się okaże.

szymonvader
26-05-2009, 17:12
wydaje mi sie ze to sprawa dla serwisu skoro format i przywrocenie ustawien nie pomoglo. Mysle ze w tej kwestii wiecej nie zrobimy. Pozdr

Fazzi86
26-05-2009, 17:34
Wiesz, tylko skoro aparat działa jak należy a jedynym objawem jest diodka to nie oddam go do serwisu, szczególnie że nie mam już gwarancji (aparat ma 2 lata). Szkoda czasu i pieniędzy, najwyżej się diodka kiedyś spali. Po prostu niesamowicie mnie to irytuje i w dodatku dziwne mi się wydaje dlatego tak kombinuje. Może coś wymyślę, zobaczymy ;)

szymonvader
26-05-2009, 22:49
trzeba by wygoglowac czy ktos mial cos podobnego. Jezeli jest po gwarancji to faktycznie szkoda zachodu. No to zycze powodzenia i oby objawy ustaly same z siebie rownie nagle jak sie pojawily:)

Fazzi86
28-05-2009, 20:45
No to jako ciekawostkę teraz napiszę że zgodnie z życzeniem szymonvader'a miganie samo ustało. Zostawiłem tak na cały dzień jak byłem od rana do wieczora poza domem, wracam a tu nie miga. Nie wiem o co chodziło ale mu minęło:-D Dzięki za pomoc szymonvader!

SlaWasII
28-05-2009, 21:47
Virus stwierdził, że nie ma co tu szukać i dlatego się uspokoił... :mrgreen:

pukas
29-05-2009, 07:11
Fotki oczywiście normalnie robi, zapisuje, ostrzy, błyska, tańczy śpiewa itp. Dziwna przypadłość ale męcząca ;)

może to taka dyskoteka ? :mrgreen:

Fazzi86
29-05-2009, 08:39
hehe może faktycznie dopadła go ochota na jakąś imprezę :P Dałem mu się wytańczyć to się uspokoił ;)

Fazzi86
01-06-2009, 15:42
Hehe i mu wróciła ta świńska grypa jakaś :P Znowu do mnie miga, do tego zaobserwowałem że jak zostawię migający na dłużej to po ok dobie (w dużym zaokrągleniu) pada bateria (od w pełni naładowanej do zera). Z tego co widzę bez migania baterii nie zużywa. Skubaniec się na mnie uwziął ale mu nie popuszczę :mrgreen:

szymonvader
01-06-2009, 16:11
cos musi byc nie tak w ukladach, bo sama diota nie wyladuje baterii chyba ze z 20 lat by swiecila:) a w ciagu jednego dnia to nie mozliwe. Moze caly czas pracuje bufor albo jakis inne procesy zachodza. Moze lepiej wyslac go do tego serwisu albo chociaz pogadac z pracownikami zeby sie zrobila z tego jakas grubsza sprawa:) pisz o postepach:) ciekawy przypadek:)

Fazzi86
01-06-2009, 16:20
W sumie maila do serwisu w tygodniu napiszę, ale pewno bez ekspertyzy nic nie powiedzą a mi szkoda kasy na ekspertyzę i naprawę, szczególnie że wystarczy przestawić obiektyw w tryb M bądź podpiąć szkło bez własnego silnika i wszystko jest ok. Tak myślę że warto by było podpiąć jakieś inne szkło z własnym napędem i zobaczyć czy też będą takie objawy, tylko trzeba by dorwać kogoś kto to ma :P

raddeli
01-06-2009, 16:29
... szczególnie że wystarczy przestawić obiektyw w tryb M bądź podpiąć szkło bez własnego silnika i wszystko jest ok.

Z tego co piszesz, to mnie się wydaje, że coś w obiektywie powoduje zwarcie. Czyżby właśnie silnik napędu AF?

Fazzi86
02-06-2009, 20:23
Mail do serwisu z zapytaniem poszedł. Dodatkowo zauważyłem że jak aparat jest włączony dioda też miga jak obiektyw jest w trybie AF, ale jest to jedno mignięcie na przynajmniej kilkanaście sekund - może nawet na pół minuty. Wtedy też bateria ulega szybkiemu rozładowaniu, dzisiaj z 3 kresek zrobiły się 2 w ciągu może dwóch godzin w czasie których zrobiłem może z 40 zdjęć. Też mam pewne obawy że to obiektyw ale nie mam co podpiąć innego do korpusu, albo tego szkła do czego innego zapiąć więc nie mam jak sprawdzić :(

Piecyk
03-06-2009, 23:02
może to taka dyskoteka ? :mrgreen:

Impreza się skończyła i wszystko wróciło na miejsce :) Jak wszystko działa i śmiga to nie ma się czym przejmować :)

Fazzi86
04-06-2009, 09:23
Wróciło na miejsce po czym powróciło. Odpowiedź z nikona to pomijając rzeczy które już robiłem w stylu resetów aparatu to wysłanie do serwisu na ekspertyzę :/ Gdybym miał gwarancję to bym tak zrobił a tak to trochę za droga impreza może być. Da się to w jakimś innym serwisie zrobić? Jakiś dobry może znacie gdzie da się maila z pytaniem napisać?

Fazzi86
06-06-2009, 19:17
Dzisiaj podpiąłem Sigmę 70-200 HSM i tak samo migało :/ Coś z korpusem musi być a kasy w to D40 dziadowskie ładować nie będę, wystarczy że niedawno popychacz przysłony był w nim do wymiany :/ Będę pracował na MF dopóki się nie dorobię jakiegoś nowego :(