PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie parametry do zdjęcia księżyca?

Heimdall
16-09-2006, 21:53
Pytanie jak w temacie:) Robie zdjęcie na statywie i wychodzą mi dwa na jednym zdjęciu jeden super jasny u góry a kilka centymetrów niżej ciemny na którym widać kratery :sad: i taki jak chce żeby wyglądał tylko zbyt ciemny, a bym zapomniał wyzwalam pilocikiem i raczej nie możliwe jest poruszenie, bo by było widać na zdjęciach.

pX
16-09-2006, 22:33
Nie mam pojęcia skąd dwa księżyce na jednym ujęciu (ostrość masz ustawioną??)...
Pierwszy link z googla z przepisem na właściwe naświetlenie księżyca
http://home.hiwaay.net/~krcool/Astro/moon/howtophoto/index.htm
Powodzenia.

Heimdall
16-09-2006, 22:38
ostrość miał ustawioną, najpier myślałem że to przez filtr UV ale po ściągnięciu nadal to samo:) dzięki za linka:) zabieram się do lektury:)
a tutaj link do mojego zdjęcia
http://www.ginf.pl/~heimdall/nik/ksiezyc.JPG

pX
16-09-2006, 22:45
No to jeżeli miałeś ustawioną ostrość to jest to zjawisko zwane ghosting'iem i jest spowodowane odbiciem (wielokrotnym??) obrazu od soczewek.
Ten totalnie prześwietlony obraz jest obrazem właściwym, a ten ciemny powstał z odbicia, pewnie jest obrócony względem oryginału. I to by było na tyle...

Heimdall
16-09-2006, 22:48
szkoda bo ten ciemny obraz który jest odbiciem mi pasuje :wink:

danz1ger
17-09-2006, 01:08
uzyj punktowy pomiar swiatla

ALF
17-09-2006, 02:01
na ogół ustawiam 1/500-1/1000 przy f5,6-8, choć są wyjątki, zwłaszcza gdy są chmurki w pobliżu, albo gdy chcę księżyc jako dodatek do kadru...

Heimdall
17-09-2006, 11:46
musze poczekać żeby wypróbować :wink:

david
20-09-2006, 16:46
Możliwe że odbiło się od filtra jeżeli miałeś takowy założony. Ja ostatnio robiłem księżyc na 1/60 f11, czy coś koło tego, musisz sam wypróbować, dużo zależy od zasyfienia atmosfery, tj. czy robione w mieście czy poza, od wilgotności powietrza, i wysokości nad horyzontem, jeżeli jest nisko światło przechodzi na ukos przez atmosferę tym samym musi pokonać jej grubszą warstwę.

Heimdall
20-09-2006, 19:42
narazie czekam na księżyc:) filtr był zdjęty :cry:

marcin_G
27-09-2006, 16:28
Haimdall
Po pierwsze zdjęcie jest mocno prześwietlone, szacuję, że o jakieś 5 - 7 EV. Dlatego jest "wyprane" ze szczegółów. O ile dobrze pamiętam, to dla 100 ISO jest ekspozycja w okolicach f/8 i 1/60
Po drugie w Twoim D50 matryca CCD jest krzywo ustawiona :shock: Ten ciemniejszy księżyc poniżej to obraz odbity od matrycy CCD, a następnie od tylnej soczewki obiektywu. Jeśli księżyc jest dokładnie w środku kadru (czyli na osi optycznej) to jego ewentualne odbicie MUSI "wrócić" w to samo miejsce. A u ciebie nie bardzo wraca. :cry: Coś jest krzywo w korpusie.
Po trzecie zoom 70-300 to nie jest wymarzony obiektyw do księżyca. Postaraj się to zrobić MTO 1000/10 i np F3HP. Wtedy zobaczysz co to jest ostry, czytelny księżyc.

ajt
27-09-2006, 18:52
Księżyc jest w mniej więcej takiej samej odległości od słońca jak ziemia, jest więc tak samo oświetlony, jak ziemia w bezchmurny, słoneczny dzień. Zresztą - każdy widział wielokrotnie księżyc w dzień, nie wyróźniający się specjalnie jasnością na + ani na - w stosunku do obłoków.
Skoro tak, to masz już odpowiedź, jakie parametry zastosować. Hint: w nocy świeci tak samo jasno :)
Dotyczy to księżyca w pełni i wysoko nad linią horyzontu. Gdy jest nisko, światło przechodzi przez grubą warstwę atmosfery, więc jest ciemniejszy. Gdy jest widoczny jako sierp, wtedy jest oświetlony z boku i też nieco ciemniejszy. W obu przyadkach trzeba odpowienio wydłużyć ekspozycję.

Minik
21-04-2008, 23:52
Jesli chodzi o ten podwojny ksiezyc to u mnie bylo to samo ale zdjecie filtra pomogla ale przy pelni kiedy ksiezyc jest bardzo jskrawy nawet bez filtra dzialo sie to samo.Wiec palcem zatkalem wizjer (ty gdzie okiem patrzysz) i znow broblem zniknol:) dziwne:) pozdrawiam