Zobacz pełną wersję : Mryganie LCD na słońcu?
micek1968
24-05-2009, 20:21
Dziś zauważyłem dziwne zachowanie mojej D60-tki... Gdy mocne światło słoneczne pada na czujnik "wykrywania twarzy" :) który powoduje wyłączenie ekraniku LCD gdy zbliży się aparat do oka ekranik mryga (włącza się i wyłącza). Nie ma tego gdy jestem w cieniu lub gdy robię fotki w domu.. Czy to normalne, jeśli tak to jak z tym walczyć (robić fotki w cieniu?) i czy da się gdzieś wyłączyć te wykrywanie żeby świecił non stop i tylko się wygaszał np po 10 sekundach nieużywania aparatu...
A instrukcje czytał? :) Na stronie 123 jest opisana funkcja włącz/wyłącz czujnik zbliżenia oka (palca też, bo jak się palec przystawi to też reaguje :mrgreen:)
SlaWasII
24-05-2009, 22:06
Mogę się mylić ale nie dopracowali tego.
Widmo światła słonecznego zawiera częstotliwości, które zakłócają pracę czujnika. Miałem tak kiedyś ze ściemniaczem światła sterowanego pilotem. Zawsze rano i wieczorem wariowało, dopóki nie znalazłem czerwonej taśmy, którą zakleiłem czujnik. Doświadczalnie dobrałem ilość warstw.
Jestem w trakcie szukania odpowiedniego filtra do czujnika w D60. Jak znajdę, dam znać. :mrgreen:
micek1968
24-05-2009, 22:41
Mam angielską instrukcję a polską mam w PDFie :( Taka już moja natura że staram się nie używać instrukcji.. Próbowałem coś sam znaleźć w menu aparatu ale jakoś zupełnie inaczej się to nazywa niż to o co mi chodzi i po prostu to pominąłem :)... Chciałem to wyłączyć ale chyba jednak zostawię to tak jak jest bo w ciągu dnia może by nie przeszkadzało ale teraz w nocy daje jednak po oczach (oku)...
>Mogę się mylić ale nie dopracowali tego
Czyli rozumiem że to nie tylko u mnie "szwankuje"... :) Uff.Już myślałem że coś padło... Mam taką czerwona folię do bindowania dokumentów... Spróbuję czy się nie nada :)
> Miałem tak kiedyś ze ściemniaczem światła sterowanego pilotem. Zawsze rano i wieczorem wariowało,
> dopóki nie znalazłem czerwonej taśmy, którą zakleiłem czujnik
Kurcze... wiesz że miałem to samo w ściemniaczu i wkońcu go całkiem zakleiłem (z pilota już nie działał) i tylko ściemnianie ręczne było... Tylko gdzie ja go teraz mam...??? gdzieś chyba w piwnicy :)
A tak wracajac do tematu to trochę kicha z tym czujnikiem... Ciekawe czy ktoś to już zgłąszał do serwisu Nikona jako uszkodzenie?
SlaWasII
24-05-2009, 23:19
To nie jest uszkodzenie. Tak to działa - szkoda zgłaszać.
A z tą folią, to nie wiem czy powodem było filtrowanie zakłócających częstotliwości, czy może raczej osłabienie czułości. Nawiasem mówiąc, zanim to zakleiłem, to jak zmieniałem głośność w TV, to mi się światło zaświecało... albo gasło... :mrgreen: Po zaklejeniu kilkoma warstwami półprzeźroczystej czerwonej taśmy, nie dość, że przestało reagować na słońce, to jeszcze reagowało wyłącznie na pilota dokładnie wycelowanego w czujnik i mogłem spokojnie sterować sprzętem audio-video.
W D60 może się nie udać ten numer. Póki co bardzo mi to nie przeszkadza. Przy chodzeniu po menu i przeglądaniu zdjęć, czujnik i tak nie działa. Przy nastawianiu parametrów na słońcu, jak się dojdzie do wprawy, da się żyć. :) W ostateczności można wyłączyć.