PDA

Zobacz pełną wersję : AF-S 35mm f/1.8 + Nikon D60 -> problemy z ustawianiem ostrości przez AF

Doe
24-05-2009, 18:00
Witam

Od jakiegoś czasu robię zdjęcia wymienionym zestawem i wydaje mi się, że coś jest nie tak z automatycznym ustawianiem ostrości. Za każdym razem głębia ostrości ma nieprawidłowy rozkład - tzn. kończy się w miejscu wskazanym przez pole AF, a powinna się rozkładać w 1/3 przed i 2/3 za punktem.

Przykładowe zdjęcia zamieściłem tutaj: http://luke.uznam.net.pl/afs35/

I teraz moje pytanie: Czy można to samodzielnie naprawić / skorygować?
Czy pozostaje naprawa gwarancyjna / wymiana u sprzedawcy (sprzęt był kupiony w fotozakupy.pl)

Jeśli konieczna byłaby naprawa gwarancyjna to co się wysyła do serwisu? Aparat, obiektyw czy wszystko? Miał ktoś z Was podobne doświadczenia?

Dzięki z góry za wszelkie info..
Doe

Aha. Problem nie występuje podczas ostrzenia ręcznego.

janpa
24-05-2009, 19:58
To ewidentnie wygląda na front-focus. Nie skorygujesz tego samodzielnie (taka regulacja jest możliwa w body, ale od D300 wzwyż). Trzeba wysłać do serwisu (czy będą chcieli razem z body, to najlepiej dowiedz się telefonicznie). Oczywiście lepsza opcja to wymiana u sprzedawcy - o ile się zgodzi...

prz3mo
24-05-2009, 23:42
Witam

Od jakiegoś czasu robię zdjęcia wymienionym zestawem i wydaje mi się, że coś jest nie tak z automatycznym ustawianiem ostrości. Za każdym razem głębia ostrości ma nieprawidłowy rozkład - tzn. kończy się w miejscu wskazanym przez pole AF, a powinna się rozkładać w 1/3 przed i 2/3 za punktem.

Przykładowe zdjęcia zamieściłem tutaj: http://luke.uznam.net.pl/afs35/

I teraz moje pytanie: Czy można to samodzielnie naprawić / skorygować?
Czy pozostaje naprawa gwarancyjna / wymiana u sprzedawcy (sprzęt był kupiony w fotozakupy.pl)

Jeśli konieczna byłaby naprawa gwarancyjna to co się wysyła do serwisu? Aparat, obiektyw czy wszystko? Miał ktoś z Was podobne doświadczenia?

Dzięki z góry za wszelkie info..
Doe

Aha. Problem nie występuje podczas ostrzenia ręcznego.

Jeśli z pozostałymi szkłami nie ma tego problemu to ewidentnie kwestia obiektywu (tzw. front-focus), możesz wysłać sam obiektyw do serwisu, ewentualnie powalczyć ze sklepem o wymianę na nowy jeśli kupiłeś niedawno. Nie muszą wymienić, ale spróbować warto.. może akurat.

Doe
25-05-2009, 19:34
Sprawdziłem na pożyczonym obiektywie 18-55mm, który z moim korpusem ustawiał ostrość idealnie w punkt AF.

prz3mo ---> Zestaw był kupiony niedawno, jestem zadowolony - nawet z obiektywu, który jest ostry jak żyleta (tylko nie tam gdzie chcę:), więc jak go skalibrują to będę bardzo zadowolony.

Dzięki za rady

B*MEN
29-05-2009, 12:17
heh...
ale jaja... -ja myslalem, ze to tylko sigma i tamron maja problemy z ustawianiem ostrosci a tu takie cyrki... ;/