Zobacz pełną wersję : sb-900 jako sterownik do sb-600
bartekh86
24-05-2009, 15:46
Witam serdecznie,
jestem pewny, że takie pytania gdzieś już kiedyś tu były ale mam mało czasu na przegrzebywanie forum, dlatego wolę szybko spytać.
Obecnie korzystam z Nikona D80 i SB-600 podpiętej do aparatu. Stwierdziłem, że przydałaby się lepsza lampa a jeślibym mógł starszą sb-600 wyzwalać zdalnie to byłoby miodzio.
Planuję zakup sb-900.
I tu pytanie - czy jeśli będę miał podpiętą do aparatu sb-900 to 600-tkę będę mógł sobie postawić gdzie chcę i błyskać obiema lampami?
Czy można w ten sposób wyzwolić tylko sb-600, tak żeby 900-tka nie błyskała?
Czy można błyskać tylko sb-900 na aparacie bez podchodzenia do sb-600 i jej wyłączania?
Przepraszam za te pytania ale wolę się upewnić przed kupnem.
Jeśli o czymś powinienem wiedzieć napiszcie proszę.
jacek.gold
24-05-2009, 15:48
1 tak
2 nie wiem nie sprawdzałem
3 tak
I tu pytanie - czy jeśli będę miał podpiętą do aparatu sb-900 to 600-tkę będę mógł sobie postawić gdzie chcę i błyskać obiema lampami?
Tak
Czy można w ten sposób wyzwolić tylko sb-600, tak żeby 900-tka nie błyskała?
Tak
Czy można błyskać tylko sb-900 na aparacie bez podchodzenia do sb-600 i jej wyłączania?
Tak
bartezzx
24-05-2009, 16:35
A czy przypadkiem nie jest tak że SB900 bedzie tak czy inaczej błyskala? Nie można przecież tak zrobić zeby SB900 wyzwalała inne, nie błyskając samej, oczywiście nastawie sie ją tak żeby nie ingerowała w ekspozycje, ale stojąc blisko modela/ki jednak błysk od niej ma wpływ na kompozycje.
Polsar74
24-05-2009, 16:44
A czy przypadkiem nie jest tak że SB900 bedzie tak czy inaczej błyskala? Nie można przecież tak zrobić zeby SB900 wyzwalała inne, nie błyskając samej, oczywiście nastawie sie ją tak żeby nie ingerowała w ekspozycje, ale stojąc blisko modela/ki jednak błysk od niej ma wpływ na kompozycje.
900-tka błyśnie ale jej błysk będzie tzw. błyskiem sterującym - nie zarejestrujesz go na zdjęciu ... no chyba że
wycelujesz jej palnik prosto w fotografowany obiekt a ten akurat będzie czymś elegancko odbijającym światło :-)
bartekh86
24-05-2009, 23:19
Dziękuję Wam za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno pytanie. Kupując moją sb-600 dużo czytałem o różnicach między sb-600 a sb-800 (sb-900 jeszcze wtedy nie było). I dowiedziałem się, że sb-600 nie można zdalnie wyzwalać w trybie commander, bo tylko sb-800 ma wbudowaną fotocelę su-4. Ale najwyraźniej źle to zrozumiałem, bo dziś (po roku) odkryłem, że mogę moją sb-600 wyzwolić zdalnie, ustawiając lampę wbudowaną w moją D80 w tryb commander. O co więc chodzi z różnicami między tymi lampami (sb-600/800/900) w kwestii zdalnego wyzwalania?
SB600 można wyzwalać(sterować) w systemie CLS przy zastosowaniu:
- lamp wbudowanych aparatów posiadających tryb commander mode
- lamp SB800/900
- sterownika SU800
SB800/900 można wyzwalać(sterować) tak jak SB600 a dodatkowo poprzez wbudowaną fotocelę SU-4 (wtedy wyzwoli je dowolna lampa błyskowa)
bartekh86
24-05-2009, 23:33
Acha, czyli sb-800/900 są tak szybkie, że wyzwoli ją pojedynczy błysk jakiejkolwiek lampy w prawie tym samym momencie, w którym ta lampa błysnęła. Już rozumiem. Dzięki
Acha, czyli sb-800/900 są tak szybkie, że wyzwoli ją pojedynczy błysk jakiejkolwiek lampy w prawie tym samym momencie, w którym ta lampa błysnęła. Już rozumiem. Dzięki
Tu nie chodzi o szybkość tylko o brak w SB600 fotoceli, którą dla zmyłki Nikon nazwał SU-4. Do SB600 można sobie dokupić fotocelę (z gorącą stopką) i będzie działała tak samo SB800/900 w trybie SU-4.
krupcia22
24-05-2009, 23:42
sam wyzwalam 3sb600 poprzez sb900 i nie dokonca mozesz sobie postawic sb600 gdzie chcesz.... sa ograniczenia odlegloscia i czujnik nie moze byc zasloniety w sb 600 :) tak dla scislosaci :)
martin123
30-06-2009, 16:57
A czy istnieje jakiś odpowiednik SU-4 firm trzecich?
Teraz posiadam SB-900 i SB-28 i dobrze by było je jakoś "połączyć".
martin123
30-06-2009, 18:20
No dobra udało mi się wyzwolić 900-kę z nałożoną SB-28 na sankach body.
(Jeżeli można prosić moda o połączenie moich postów-dzięki)
teodor2424
19-07-2009, 12:10
A ja mam tez pytanko.
Jak w ogóle uruchomić i co przełączyć w lampach w aparacie D90 żeby działały obie lampy tzn, 900 na body i 600 luzem??
wiem że są instrukcje które czytałem ale nie bardzo rozumiem ten system. A i jak wyzwolic obie lampy przez wbudowaną? chodzi mi o konkretne ustawienia tych lamp.
Polsar74
19-07-2009, 12:15
wiem że są instrukcje które czytałem ale nie bardzo rozumiem ten system.
nie rozumiesz systemu instrukcji ? Są po to by je przeczytać - na dodatek pełno w nich obrazków. To już nawet po obrazkach dojdziesz co i jak.
A tak swoja drogą to z milion pięćset sto dziewięćset razy było na ten temat.
mam cicha nadzieję że jednak sięgniesz ponownie po tę małą białą książeczkę i zrobisz z niej pożytek choćbyś miał przez to zawalić nie jedną noc - to naprawdę nie boli nie mówiąc już o tym że tak zdobyta wiedza lepiej smakuje.
teodor2424
19-07-2009, 12:30
hmmm.
kupiłem 3 dni temu SB-900, SB-600 mam od pół roku, Mam wolną niedzielę co rzadko się zdarza, ustawiłem na stole przedmiot i chcę popróbować oświetlenia, 600 na podstawce a 900 na body, i naprawe nie mam teraz zbytnio czasu na czytanie.
Po prostu chcę wiedzieć jak i co ustawić żeby to zagrało. Później dojdę do czego z czym i jak. Tylko podstawowe ustawienia. czy to tak ciężko mi powiedzieć??
Studiowanie instrukcji od D90, potem od 600 i jeszcze od 900 do tego żeby uruchomić CLS zajmnei mi chyba z 3 takie niedziele co może oznaczać że pierwsze zdjecie zrobię w tym systemie za jakieś hmmm 2 miesiące... :/ fajnie :(
Polsar74
19-07-2009, 12:32
hmmm.
Studiowanie instrukcji od D90, potem od 600 i jeszcze od 900 do tego żeby uruchomić CLS zajmnei mi chyba z 3 takie niedziele co może oznaczać że pierwsze zdjecie zrobię w tym systemie za jakieś hmmm 2 miesiące... :/ fajnie :(
aleś leniuch :-P
sb 900 na sankach jako MASTER
sb 600 obok - jako slave
ustawiasz wszystko w menu 900-tki
finito
teodor2424
19-07-2009, 12:53
Nie wiem czy dobrze ustawiłem ale działa, dwie lampy wyzwalają sie razem.
mam na 900 ustwione na master M i na A M jednak musiałem przestwić w 600 jakąś taką błyskawicę na On i ustwić grupę A i ch 1.
Co jeszcze moge zrobić?? czy tak jest dobrze??
Polsar74
19-07-2009, 13:09
mam na 900 ustwione na master M i na A M jednak musiałem przestwić w 600 jakąś taką błyskawicę na On i ustwić grupę A i ch 1.
bravo :-)
900-tka w trybie Master może być ustawiona na wiele różnych sposobów ale na początek to TTL najlepsze. 600-tka w trybie Slave jest sterowana przez lampę Master i to w jej menu ustawiasz w jakim trybie pracy będzie działać "mniejsza" lampa.
ray_knox
19-07-2009, 14:33
hmmm.
kupiłem 3 dni temu SB-900, SB-600 mam od pół roku, Mam wolną niedzielę co rzadko się zdarza, ustawiłem na stole przedmiot i chcę popróbować oświetlenia, 600 na podstawce a 900 na body, i naprawe nie mam teraz zbytnio czasu na czytanie.
Po prostu chcę wiedzieć jak i co ustawić żeby to zagrało. Później dojdę do czego z czym i jak. Tylko podstawowe ustawienia. czy to tak ciężko mi powiedzieć??
buuuuuuu... I am so sorry :( :twisted:
zamiast użalać się nad sobą, to mógłbyś jednak zajrzeć do tej instrukcji, tym bardziej, że jest tam naprawdę sporo przydatnych informacji. Mało tego, informacji których właśnie szukasz. Poza tym, mogę założyć się, że mniej czasu zajęło by Ci zajrzenie do indeksu czy spisu treści tejże instrukcji i znalezienie właściwego tematu (tak, nie musisz czytać całej), niż pisanie tu postów i czekanie, aż ktoś się zlituje ;)
jeżeli wszystko działa, to znaczy, że dobrze ustawiłeś ;)
co jeszcze możesz zrobić? Możesz np. wykorzystać pewną funkcję, która jest głęboko zakopana w Twoim D90, a mianowicie wyzwalanie lamp zewnętrznych przy pomocy lampy wbudowanej. Działa to w ten sposób: ustawiasz SB600 i SB900 w trybie slave, a z poziomu body przy pomocy lampy wbudowanej sterujesz tymi zewnętrznymi. Oczywiście, musisz ustawić ten sam kanał i grupę (grupy) lamp. Doczytaj sobie na stronie 188 w Twojej instrukcji do D90.
teodor2424
19-07-2009, 17:09
tak się składa że jak już Polsar74 naprowadził mnie na dobrą drogę to już sam bez instrukcji w 3 min doszedłem do tego jak wyzwolić dwie lampy za pomocą wbudowanej :)
Do instrukcji zaglądałem i powiem nawet że czytałem od D90 całą ale w tamtym czasie nie interesowałem się zbytnio CLS bo i tak tego nie mogłem wykorzystać :) teraz kupiłem sobie lampy i po prostu szybko chciałem to ustawić żeby zagrało :)
Wiem wiem instrukcja to podstawa ale i tak wszystkiego się zaraz nie pojmie i nie zapamięta, pewne funkcje wychodzą wtedy jak są potrzebne.
ray_knox
19-07-2009, 17:31
tak się składa że jak już Polsar74 naprowadził mnie na dobrą drogę to już sam bez instrukcji w 3 min doszedłem do tego jak wyzwolić dwie lampy za pomocą wbudowanej :)
hmm, 3 minuty to nie 3 niedziele, tak jak wyżej pisałeś :mrgreen:
powodzenia w odkrywaniu możliwości nowego sprzętu ;)
Polsar74
19-07-2009, 21:30
powodzenia w odkrywaniu możliwości nowego sprzętu ;)
do teodor2424 : :-) ... i uważaj żeby ten mały gość z twego avatarka Ci koła nie buchnął
teodor2424
20-07-2009, 00:38
ten mały gostek to mój półtora roczny syneczek :) I koła od Audi nie wyrwie :)
instrukcje Nikona są napisane przejrzyście - a na forum nie zawsze od ręki można otrzymac odpowiedź, więc nie lepiej najpierw zająć się lektura instrukcji?