PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o redukcję filtrową ??

2Cresky
23-05-2009, 22:39
Witam
Posiadam filtr polaryzacyjny kołowy na gwint 67 i chciałbym go zamontować na gwincie 55, znalazłem na Allegro odpowiednią przejściówkę ale pojawiła się wątpliwość czy nie spowoduje to spadku skuteczności filtra ?? bądź innych dolegliwości ??
Czy macie jakieś doświadczenia z tego typu redukcjami ? czy polaryzator zachowa w pełni swoją funkcjonalność po zastosowaniu redukcji ?

Piotr_
23-05-2009, 22:40
Będzie OK.

2Cresky
23-05-2009, 22:43
Dzięki Piotr_ też tak myślałem, ale wolałem się upewnić

FlashGordon
24-05-2009, 09:16
Nie tylko ok - to świetne posunięcie z punktu widzenia ekonomii i wygody - nosisz kilka redukcji a nie kilka filtrów, więcej miejsca w plecaku itd. A jak dokupisz dekielki -3mm w stosunku do średnicy filtra to bez problemu je założysz (np. 52mm do obiektywu z filtrem 55mm i nakręconą redukcją). Troszkę słabiej się trzymają, no ale zawsze lepiej niż próbować na polara zakładać ;P

wigi
24-05-2009, 11:45
Tylko trzeba uważać, bo zbyt duża rożnica w średnicach może uniemozłiwić założenie osłony przeciwsłonecznej...

mpwt
25-05-2009, 13:02
Nie tylko ok - to świetne posunięcie z punktu widzenia ekonomii i wygody - nosisz kilka redukcji a nie kilka filtrów

Tia... tylko jak przy polarku czy szaraczku (ale nie połówce!) ma to jeszcze jakiś sens tak przy pozostałych to mówiąc delikatnie bzdura :D

A najlepszy to Cokin :)