PDA

Zobacz pełną wersję : Niecodzienny dylemat. Stałka VS ZOOM

Horgh
23-05-2009, 20:38
Witam!
Ja- mało doświadczony- zwracam się z prośbą o radę. Posiadam D60 z kitem. W najbliższej przyszłości mam zamiar kupić obiektyw. Nie spieszyłbym się z decyzją, lecz na początku lipca wyjeżdżam do Włoch i do tego czasu chciałbym szkło nabyć.

Zastanawiam się czy kupić nikkora 35mm 1.8 czy w tej samej cenie sigme 70-300 apo i mieć szerszy zakres ogniskowych. Oczywiście wiem, że to całkiem dwa światy, ale zależy mi na udanych zdjęciach.

Nurtuje mnie pytanie czy 18-55vr (który mam) będzie wystarczający na krótkie ogniskowe i kupić sigme, czy jednak 35mm jest na tyle lepszy optycznie, że warto go mieć na tę wyprawę.

Słyszałem, że nie warto tej sigmy kupować tylko 70-300vr, ale do czasu wyjazdu nie dozbieram na niego.

A może macie inne propozycje? W podobnych granicach cenowych...
Będę wdzięczny za pomoc. Szukałem na forum i mam nadzieję, że mimo wszystko nie powieliłem wątku.

PRR
23-05-2009, 21:14
Skoro nie wiesz czy chcesz stałognioskowy standard czy zoom tele to znaczy, że nie zależy Ci na udanych zdjęciach tylko na nowym obiektywie.

pawel
23-05-2009, 21:22
Przy takim dylemacie kupił bym 35 i używał tylko jego. Kit został by jako backup, oraz na specjalne okazje. Zestaw lekki i uniwersalny.

Pindziol
23-05-2009, 22:47
Myślę,że na wycieczkach w dzień będziesz miał wystarczającą ilość światełka i kit podoła swojemu zadaniu, przyda się do szerszych planów. Moim zdaniem, jeżeli sam nie wiesz czy potrzebujesz 35-tki, to wstrzymałbym się na Twoim miejscu z jej zakupem. Zaczekałbym, wybadał czego mi potrzeba i kupił coś, mając pewność że się nie zmarnuje. Jeśli chodzi o Sigmę, to mnie osobiście chyba by się nie przydała na taką wyprawę, choć ja w ogóle mało teleobiektywami się posługuję, nie było jeszcze dla mnie takich miejsc, do których nie zdołałbym dotrzeć Nikkorem 50 1,8; )
A może warto byłoby zamiast nowego obiektywu, pomyśleć np. o statywie, do jakiś nocnych/wieczornych zdjęć?

Rycerz
23-05-2009, 23:22
kup sobie N 85/1.8 :) będziesz miał super uzupełnienie kita do zbliżeń, a po cropie to świetne szkło jest!

Pindziol
24-05-2009, 00:17
To też jest jakieś wyjście, i to całkiem porządne; ) Z tym obiektywem szybko się nie rozstaniesz; ) I zobaczysz czy potrzebujesz podobnej jakości na krótszym końcu.

Horgh
24-05-2009, 00:28
Dzięki wszystkim za rady

Statyw jakiś tam mam, natomiast ciekawe jest rozwiązanie z tą 85ką. Martwi mnie to jedynie, że nie mam zmotoryzowanego body, a ten obiektyw zdaje mi się silnika nie ma, czyż nie? Skłaniałbym się ku tej 35ce bardziej.

Sigma chyba jeszcze sobie na mnie troche poczeka :)

Mavierk
24-05-2009, 00:37
tak, nie masz AF
imo 35tka to dużo lepszy wybór - idealny sprzęcik na założenie i chodzenie po mieście tylko z nim - streeciak taki po prostu + do tego kit jako wspomagacz w postaci 18mm - niemalże idealny zestawik :)

irek6311
24-05-2009, 00:38
Horgh (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=27615) ja ci polecam zoom ze stałym światłem Tamron AF 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD ,
ten obiektyw na pewno jest bardziej wszechstronny od stało-ogniskowego N35mm czy N85mm .

Horgh
24-05-2009, 10:04
Jeszcze raz dzięki.
Pomysł z tamronem mi się podoba, jednak jest dwa razy droższy od 35 i nie dam rady uzbierać na niego jako "biedny student":)
Umieszczę go na liście obiektywów na przyszłość.

Jaipur
24-05-2009, 10:52
znam tego kita, myślę, że mógłby Ci spokojnie wystarczyć, ja bym jednak kupił 35-kę, bo dzięki niej nadasz fotkom jeszcze ciekawszą formę, a jego cena jest moim zdaniem bardzo dobra

Archibald
24-05-2009, 11:23
A ja napiszę tak - czy bawiłeś się już stałkami? Czy na zdjęciu naprawdę widzisz różnicę miedzy stałką a zoomem? Jeżeli nie jesteś pewien, to kup zooma, jego uniwersalność będzie dla Ciebie wygodniejsza, ta Sigma ładnie się uzupełni z kitem i będziesz miał pokryty niezły zakres ogniskowych. Stałka to zupełnie inna jakość, plastyka i... wkurzanie się, że wiele kadrów nam zwiewa ;) Uważam, że jeśli naprawdę będziesz potrzebował stałki to sam będziesz wiedział czego chcesz ;)

Pozdrawiam i dobrego światełka na wyjeździe życzę :)

wlopis
24-05-2009, 11:45
Poruszając się pomiedzy N35/1,8 a S70-300, dajesz nam wyraźny sygnał, że nie zdajesz sobie spreawy czego włściwie potrzebujesz. Na wycieszlę zabierz to co masz, N18-55 pozwoli na zorientowanie sie co Tobie jest potrzebne, pieniądze których nie wydasz na bliżej nieokreślony obiektyw wydaj na spędzenie tych wspaniałych chwil poza domem, bez troskania się czy to czy tamto jest drogie, baw się zwiedzaj fotografuj, bądź kup lampę błyskową. Po powrocie przejrzyj EXIFy, przeanalizuj na jakich ogniskowych lubisz fotografowac, jakich odczuwałeś wyraźny brak.

maki
24-05-2009, 19:32
A ja Ci poradzę zbieraj sobie na jakieś lepsze szkła, a jedź z 18-55 i nic się nie bój, to dobry sprzęt. Tej Sigmy nie kupuj, jeżeli nie wiesz co z kasą zrobić to kup sobie 35/1.8.

Pozdr

Horgh
25-05-2009, 17:36
Archibald:
Stałkami się nie bawiłem jeszcze, nie miałem okazji :( Ale czytałem testy, oglądałem troche sampli, również na tym forum no i bardzo mi się podoba to co ten obiektyw wyprawia :) Wiem, że sam obiektyw nie sprawi, że zacznę robić dobre zdjęcia, ale chciałbym drobnymi kroczkami razem ze sprzętem iść na przód w świat fotografii (tej amatorskiej, bo obrałem inny kierunek zawodowy:))
Dziękuję wszystkim za rady

SlaWasII
25-05-2009, 22:18
Jak na wycieczce wstąpisz do jakiegoś wnętrza, to docenisz N35/1.8, choć często będzie za wąsko... ale w tych pieniądzach nic tak jasnego nie zdobędziesz. Chyba, że zrezygnujesz z AF.
Z drugiej strony, ten kit co go masz, potrafi robić zdjęcia!