PDA

Zobacz pełną wersję : D3 - pokrętło trybu wyzwalania migawki

olkuszanin
23-05-2009, 15:25
jak w temacie ,, podczas klasycznej zmiany baterii moja maszynka wyświetliła błąd, skasował się po wciśnięciu migawki , lecz w aparacie coś się stało -
- pokrętło do wyboru trybu migawki tak jakby nie działało,
- aparat zachowuje się jakby miał podpięta lampę,

Próbowałem już resetować na każdy ze znanych sposobów, łącznie z baterią od zegara, zmianą oprogramowania na stare i na nowe, nie pomaga,, może ktoś z was słyszał o czymś podobnym,, do serwisu niestety dzisiaj się nie dodzwonię otwarte od poniedziałku, /
może ktoś zna osobę która może wiedzieć co czynić , - poza zaniesieniem sprzętu do serwisu

Michał Jędrak
23-05-2009, 22:19
Szczerze przyznam, że nie bardzo wytłumaczyłeś swój problem. Co to znaczy, że pokrętło 'jakby nie działa'. Jak bardzo jakby? A o które pokrętło chodzi? Masz na myśli to od zdjęć seryjnych S-CL-CH?

Stwierdzenie, że aparat się zachowuje jakby miał podpiętą lampę też niewiele mówi. Masz na myśli to, że błyska pomimo braku flesza? Przecież czy z lampą czy bez to aparat działa tak samo, bo można zmieniać czasy, przysłony itd.

docxxx
23-05-2009, 22:38
A moze chodzi mu o to, ze nie moze wyjsc poza czasy 1/250s? Niech kolega dokladniej, i skladniej napisze o co kaman.

Piotr_
23-05-2009, 22:39
jak w temacie ,, podczas klasycznej zmiany baterii moja maszynka wyświetliła błąd, skasował się po wciśnięciu migawki , lecz w aparacie coś się stało -
- pokrętło do wyboru trybu migawki tak jakby nie działało,
- aparat zachowuje się jakby miał podpięta lampę,

Próbowałem już resetować na każdy ze znanych sposobów, łącznie z baterią od zegara, zmianą oprogramowania na stare i na nowe, nie pomaga,, może ktoś z was słyszał o czymś podobnym,, do serwisu niestety dzisiaj się nie dodzwonię otwarte od poniedziałku, /
może ktoś zna osobę która może wiedzieć co czynić , - poza zaniesieniem sprzętu do serwisu

Zmieniałeś baterię przy włączonym aparacie?

olkuszanin
23-05-2009, 23:11
Piotr_ - tak zmieniłem baterie przy włączonym, choć robiłem to już wcześniej wielokrotnie,
--
wyjaśniam dokładniej,
pokrętło - (nie ma zmian po przełączaniu na każdy z trybów, nie ma to znaczenia dla aparatu, migawka zachowuje się jak w trybie Mup, spust migawki spełnia swoją funkcję jedynie przy manualnym ustawianiu ostrości,
jakby lampę - ( nie mogę ustawić krótszej migawki niż 1/250 , jeżeli zmieni parametry dla lampy np na 1/100 to automatycznie czas jaki mogę ustawić to 1/100
dodam ze po założeniu lampy , reaguje na wszystkie ustawienia i np w trybie AA, mogę ustawić migawkę np na 1/2000 zdjęcie nadal robi jak na Mup,

Jeżeli chodzi o resztę ustawień i parametrów itd wszystko działa, reaguje na ustawienia przysłony , nie ma problemów z zapisem
Na Camera Control pojawia się komunikat o braku wybranego trybu pracy

Piotr_
24-05-2009, 06:31
Widać coś się porąbało w trakcie wymiany baterii. To może być sprawa softu ale nie tego, który można samemu wgrywać lub co gorsze poleciał jakiś układzik. Postąpowałeś z aparatem tak jakby wyłączać komputer przez wyjęcie wtyczki z gniazdka. Ileś razy może się udać ale kiedyś trafi go szlag.
W tej sytuacji pozostaje ci serwis. Tylko nie przyznawaj się co zrobiłeś bo jeśli aparat ma nadal gwarancje to ją ewidentnie utraci. W instrukcji masz jak byk napisane "Przed włożeniem lub wyjęciem akumulatora należy zawsze wyłączyć aparat." str.34.

JK
24-05-2009, 23:12
... W instrukcji masz jak byk napisane "Przed włożeniem lub wyjęciem akumulatora należy zawsze wyłączyć aparat." str.34.
A kto by tam instrukcję czytał. :wink: Tam tylko kłamią. Piszą, że nie wolno zmieniać przy włączonym aparacie akumulatorów, obiektywów, kart pamięci, lamp, ale kto by się tym wszystkim przejmował? Po co te durne utrudnienia? Polak wie lepiej. Do czasu, aż coś nie padnie. Potem, jak już to sprawdzi na własnej skórze, może zastosuje się do zaleceń producenta.

Piotr_
24-05-2009, 23:18
A kto by tam instrukcję czytał. :wink: Tam tylko kłamią. Piszą, że nie wolno zmieniać przy włączonym aparacie akumulatorów, obiektywów, kart pamięci, lamp, ale kto by się tym wszystkim przejmował? Po co te durne utrudnienia? Polak wie lepiej. Do czasu, aż coś nie padnie. Potem, jak już to sprawdzi na własnej skórze, może zastosuje się do zaleceń producenta.

Miej litość i nie kop leżącego.

JK
24-05-2009, 23:30
Już nie będę.

docxxx
24-05-2009, 23:36
Piszą, że nie wolno zmieniać przy włączonym aparacie akumulatorów, obiektywów, kart pamięci, lamp, ale kto by się tym wszystkim przejmował?

Kiedys podpinalem na wlaczonym body lampe. Jakos tak ja wlozylem, ze przy dosuwaniu "prad strzelil". Myslalem, ze umre. Od razu popatrzylem an wyswietlacz na body, ale wszystko gralo. Od tamtego czasu wole wylaczyc przed zmiana czy podpinaniem:mrgreen:

olkuszanin
26-05-2009, 23:37
no i sprawa się wyjaśniła,, wilgoć itp załatwiło aparat,.(??!!) pokrętło i stopa pod sabinke wymiana + uszczelnienia i dodatkowo załapała się pusia na czyszczonko a i 24-70 też wymieniłem odrazu gume i polerowanko - profesjonalnie i szybko ku mojemu zdziwieniu -chwała Serwisowi że udało mi się to załatwić w ciągu 1 dnia,, Wielkie Dzieki dla Pana nieznanego technika :)
co prawda cena prawie ścięła mnie z nóg,, no ale cóż, takie jest życie :)

messer
26-05-2009, 23:41
Przyznasz się ile?

Michał Jędrak
27-05-2009, 09:39
A skąd tyle wilgoci? Albo mieszkasz w suterenie (czego nie podejrzewam, sądząc po aparacie) albo robisz jakiś ekstrem, że aż uszczelnienia nie dają rady.

docxxx
27-05-2009, 10:37
No wlasnie.

Ale wracajac do tego co pisal messer. Ile Panie, ile?!

docxxx
27-05-2009, 10:39
A skąd tyle wilgoci? Albo mieszkasz w suterenie (czego nie podejrzewam, sądząc po aparacie) albo robisz jakiś ekstrem, że aż uszczelnienia nie dają rady.

Juz wiem! Sprzedal hawire i kupil sprzet foto:D

arachiusz
27-05-2009, 10:56

hehe no to może ja to zobrazuje przejrzyście :)

a było to tak...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/izrgdgru4iurvhzxxxdz.jpg)

olkuszanin
27-05-2009, 11:16
hehe przepis na zdjęcie (wilgoć w aparacie)

- piękny czerwoniutki hydrant
- odważny członek ekipy - inaczej świr - dodaj jeszcze to z taplaniem się w wodzie
- duża kałuża przy hydrancie w przypadku braku - dzwonić do strażaków pomogą :)
- autko - głównym element tworzący niezapomniane fale

Wniosek - Zdjęcie bezcenne
Koszt - ścina z nóg

Dla jasności sprawy to zdjęcie było robione dzień wcześniej,, po "plenerze" aparat był sprawny, zgrałem materiał wymieniłem baterie na nową wszytko okey.
Niestety na drugi dzień wilgoć zrobiła swoje , tak jak pisałem wcześniej wł aparat pojawił się error. Cóż resztę znacie.

Jeżeli chodzi o warunki w których moja pusia często pracuje przy których takie chlapanie to pikuś, - częsty bywalec kopalni, hal produkcyjnych, odlewnie, piece hutnicze
reporterka - prowadzę portal ,, kilkadziesiąt tysięcy fot za 18 miesięcy wspólnego obcowania,,.. i dodam ze temat wody zdziwił mnie , bo wielokrotnie była w gorszych opałach a i nieraz mógłbym powiedzieć ze wręcz pływała w wodzie. Cóz nic nie trwa wiecznie.

kichu
27-05-2009, 11:22
ale pochwal sie jeszcze kosztem naprawy... mysle, ze wlasciciele beda bardziej niz zainteresowani ile takie przygody moga kosztowac...

arachiusz
27-05-2009, 11:25
Krzychu mówisz i masz.......

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/hl8ywz72f5fit69vnp.jpg)

docxxx
27-05-2009, 11:46
No pochwal sie pochwal:mrgreen: