Witam forumowiczow,
Jestem nowy i nigdzie nie znalazlem owego "poradnika" ani jakichkolwiek dodatkow dla laika.
Przejde od razu do celu watku.
Moj syn niedlugo bedzie mial urodziny. Wiem ze bawi sie w robienie zdjec (m.in. chodzi do szkoly fotograficznej i calkiem niezle mu tam idzie) obecnie bawi sie Nikonem D40 (jego pierwszy zapracowany sprzet) i podobno nie jest to nic z czym mozna poszalec. Stad moje pytanie do szanownych forumowiczow, czy pomoglibyscie mi dobrac elementy do kompletu foto?
Z GORY DZIEKUJE I PROSZE O NIEUSUWANIE WATKU PRZEZ KILKA DNI
Wiec w punktach:
Korpus: Myslalem o N D300 (cena na korpus jaka jestem w stanie wylozycv to do 6000zl)
Obiektywy:
1) Pierwszy to uniwersalny 18 - 200 mm nikkor (uniwersalna zabawka zeby o tak popstrykac fotki na
wycieczce bez bawienia sie i zwracania uwagi na *******y - tak zeby i tatus mogl bez wiekszej wiedzy
sie pobawic );
2) obiektyw micro czy macro - (chodzi mi o sprzet zeby czul sie chlopak w miare komfortowo)cena jaka
moge przeznaczyc to do 2500 - 3000zl;
3) obiektyw stalo ogniskowy (widzialem w internecie takie zabawki jak 50mm f/1,8 lub 1,4 oraz 85 mm
f/1,8 i 1,4 - czym rozni sie 50 od 85? tak dla laika jesli mozecie wyjasnic - w czym lepiej bedzie i co
lepsze ) cena jaka moge przeznaczyc to do 3000zl;
Filtry:
UV - Jakie filtry polecacie? Czytalem o Hoya seria Black Pro1 czy to dobry wybor czy duuuuzo lepiej
bedzie zakupic B&W? glownie gdzie relacja cena/jakosc jest lepsza i co warto;
Lampa blyskowa: myslalem o SB-800 (dobrze?)
Karty pamięci: 2szt SanDisk IV 8gb oraz Lexar UDMA 8GB Proffesional - cena jaka moge przeznaczyc to do 1000zl;
Dojdzie jeszcze jakas taka podstawka z dodatkowa bateria MB-D10.
Informacje czerpie z serwisu www.agito.pl
Torbe jakas sie sprawi (Lowepro chyba)
Do calosci przyda sie pweni statyw tylko jaki?
Prosze was soece od foto doradzcie bo jestem w krtopce, objechalem juz w-we, lublin, rzeszow, radom i kazdym sklepie foto mowia mi co innego i zglupialem.
Dziekuje za wyrozumialosc i pozdrawiam.
P.S.
Nie wiedzialem gdzie mam umiescic temat , jesli sie pomylilem to przepraszam i prosze o wyrozumialosc.
Szukaj
Skontaktuj się z nami