Bardzo fajny poradnik dla Mnie bardzo przydatny. Oby takich więcej się pojawiało.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Szukaj
Bardzo fajny poradnik dla Mnie bardzo przydatny. Oby takich więcej się pojawiało.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Od kiedy używam AF-L/AE-L jako spustu migawki zdecydowanie poprawił się odsetek nieporuszonych zdjęć (używam głównie AF-S). Ale za to robienie fotek w pionie bez gripa to masakra.
D7000 + S 17-50/2.8 + T 50-135/2.8 + sunpak 433D + Metz 52
Dla wzrokowców
Pozdrawiam Mirek
Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą
Juz kiedys ustawilem pod tylni przycisk ostrosc w d90
Ale tutaj pytanie - jak w takim razie zablokowac pomiar światła ?
1. blokada ekspozycji pod spustem migawki wciśnętym do połowy, ale to chwilowa, póki trzymasz spust.
2. tryb M (pamiętać o stałym ISO, nie AUTO ISO)
3. grip, programowany przycisk na gripie
4. wymienić puszkę na D300 lub D7xxx
Jak widzisz, możliwości jest dużo.
- - - - kolejny post - - - - - -
A, jeszcze jedna sprawa.
Pułapka ostrości.
Chyba się nie da zrobić, jeżeli nie odepniemy AF od spustu.
A rzecz całkiem fajna.
D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D
Fajnie że powstał ten poradnik, bo już kilka razy napotkałem rzeczoną frazę, ale nie wiedziałem do końca o co kaman.
Kolego Janie Sebastianie, proszę tylko wyjaśnij mi gdzie jest korzyść (ja wiem że najlepiej jakbym sam spróbował) albo jaka jest różnica między:
1. Tym co Ty opisujesz - w skrócie, korzyść taka że jesteś przygotowany do zdjęcia bo zawczasu ustawiłeś sobie ostrość.
2. A takim oto czymś, co już chyba kolega Zelber opisał - w trybie AF-C ustawiony priorytet ostrości, włączam AF wciskając spust do połowy. Chcę zrobić zdjęcie, zatem wcześniej się przygotowuję, biorę obiekt na cel, wciskam spust do połowy, AF się włącza i zaczyna śledzić. W momencie jak jestem zadowolony z kadru dociskam spust do końca.
Nie bardzo widzę różnicę między 1 i 2 zwłaszcza jak robię w trybie M i parametry ekspozycji również już mam ustawione wcześniej. Zatem oświećcie mnie proszę.
A do kolegi Nbogdan - o co chodzi z pułapką ostrości ? Temat jest poradnikiem, więc fajnie by było nie rzucać sloganami tylko objaśnić ciemnej gawiedzi (np. mnie) o czym wtajemniczeni mówią.
D610 | T70-200 2,8 VC USD | T24-70 2,8 VC USD | N85 1,8G
Flickr
Skontaktuj się z nami