|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi | FAQ/Regulamin | Lista użytkowników | Kalendarz | Oznacz fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia Tematu | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Rozmowny
Miasto: Żywiec
|
W dniu dzisiejszym syn robił zdjęcia D40+kit. Podczas zmiany zooma dopadł tylny zespół soczewek i został w obiektywie.
Czy spotkaliście się z taką usterką? i jaka mogła być przyczyna. Nie uderzył sprzętem, usterka powstała sama z siebie. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozmowny
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gaduła
Miasto: Białogard
|
widzialem taki obiektyw na allegro - 18-55 z zapadnietymi soczewkami. czyli to jest mozliwe - ale czym to jest spowodowane moznaby stwierdzic dopiero po zagladnieciu do srodka.
Masz mozliwosc wrzucenia tutaj jakies fotki usterki?
|
|
|
#5 | |
|
Rozmowny
|
Cytat:
![]() Syn nie odłączał obiektywu, usterka powstała podczas najzwyklejszej zmiany zooma. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Gaduła
|
jurekb - spoko, nie ma paniki
Ale najpierw wstep: Zespol tylnej soczewki utrzymywany jest na miejscu na bardzo grubym gwincie (niecaly obrot to skok o ponad 1 cm). natomiast przed odkreceniem sie calego zespolu zabezpiecza tylko taki maly plastikowy cycek. i teraz: 1. cycek sie zlamal/pekl - soczewki sie odkrecily. 2. cycek tylko sie odgial na skutek jakiegos zdarzenia (wstrzas od upadku np.) - i soczewki tez sie odkrecily. //po edycie// a jednak nie jest to takie proste jak myslalem. Zaraz rozbiore mojego 18-55 i zobacze co da sie zrobic w warunkach polowych.
Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia. Ostatnio edytowane przez carl00s : 27-12-2008 - 20:13. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozmowny
|
Carl00s czy sądzisz że lepiej go jest naprawić czy reklamować?
Czy jestem w stanie wywalczyć naprawę reklamacyjną? Kupiłem go w 2007 roku w czerwcu. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Gaduła
Miasto: Cheltenham
|
carl00s wyrazy uznania! Jesteś niczym MacGyver (zdolny i pomysłowy) a do tego po stokroć szybszy niż serwis Nikona
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Maciej Cieślak
|
Ile jest gwarancji...? 12 miesięcy czy 24? Na 50/1.8 mam 12. Jeśli jest na gwarancji to jak najbardziej zrobią Ci to w jej ramach. Jeśli nie, cóż, pozostaje zabawa samemu, albo zapłacenie.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Gaduła
|
jurekb daj mi 20 minut - moze bedziesz w stanie sam w domu to zrobic bez niepotrzebnych nerwow.
|