Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3
  1. #1

    Domyślnie Problem z EN-EL15 (Li-ion20)

    Mam mały problem z tym akumulatorkiem. Kupiony około 3 lata temu, myślę że z pewnego źródła (komputronik), ładowany oryginalną ładowarką z zestawu D7100. Akumulatorek służył mi bezproblemowo, ale jakiś czas temu Nikon poszedł w odstawkę i go nie używałem. Jeden z kolegów z forum zaproponował mi odkupienie więc się zgodziłem. Sprawdziłem tylko czy działa z aparatem oraz stan zużycia w body (pokazywał zerowe zużycie) i wysłałem. U kolegi niestety bateryjka zaczęła wariować. Posłużę się jego opisem: "Więc tak... Niestety ten aku jest nie do użytku. Po włożeniu do aparatu robi zdjęcia, pokazując stan naładowanie ponad połowę (51%). Jednak po ok 100 zdjęciach zaczął mi mrugać, że się rozładował (aparat cały czas włączony, ok 1,5 w normalnej temperaturze). Założyłem swoją baterię, ale w domu mi to nie dało spokoju. Założyłem ją ponownie i okazuje się, że te początkowe 51% naładowanie spadło tylko (aż) do 30%. Aparat normalnie zatrybił tą baterię, a stan naładowania o kilku minutach wzrósł do 45%... Włożyłem tą baterię do ładowarki i ładowała ją ponad 4 godziny. Po tym czasie znów pokazywało się 51% w aparacie, a w ładowarce dioda migała szybko." U niego również aparat sygnalizuje zerowe zużycie akumulatorka. Czy komuś się z czymś kojarzą te symptomy? Jest w ogóle sens nieść to gdzieś do serwisu czy po prostu spuścić aku w kiblu (tzn w miejscu przeznaczonym do utylizacji tego typu sprzętu)?

    PS Sam już nie sprawdzę co z aku, bo nie mam pasującego do niej Nikona.

  2. #2

    Domyślnie

    Mam podobny problem, padł mi aku 10 dni przed utratą gwarancji. Nikon się wypiął (dostałem odpowiedz o braku gwarancji na akumulatory) oddałem do sprzedawcy. Wydaje mi się że są dalej wadliwe (była już akcja serwisowa), posiadam dwa aku do D200 z 2008r i wszystko jest ok.

    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=284135

  3. #3

    Domyślnie

    Mi aku nie padł całkowicie, ale dziwnie się zachowuje i nie ładuje się do pełna.

    PS Sprawdziłem notę serwisową i w moim dziewiąty znak to M także jak twierdzi Nikon wszystko powinno być w porządku.

Podobne wątki

  1. Ładowarka na USB do EN-EL15
    By Fludi in forum Systemy zasilania aparatów
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 28-08-2017, 23:32
  2. Hahnel HL-EL15 (EN-EL15) +D810?
    By Badol in forum Systemy zasilania aparatów
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 28-02-2017, 16:03
  3. EN-EL15 problem
    By Lamas in forum Systemy zasilania aparatów
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29-05-2016, 02:26
  4. en-el15
    By superkomornik in forum Systemy zasilania aparatów
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 02-07-2012, 23:28

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •