Wróć   Nikoniarze.pl - Forum fotograficzne > Fotografia - zdjęcia i ich obróbka > Oprogramowanie > Komputery
Zarejestruj się Blogi FAQ/Regulamin Lista użytkowników Kalendarz Oznacz fora jako przeczytane


Odpowiedz
 
Narzędzia Tematu Wygląd
Stary 04-12-2010, 23:15   #1
BobbyX
Oszczędny w słowach
 
Awatar BobbyX
 
Zarejestrowany: 06 2008
Miasto: Polska
Postów: 220
Domyślnie Dziwne przycinanie muzyki na kompie

Witam!

Mam problem z dźwiękiem na komputerze. Wymienili mi płytę główną na nową i się zaczęło. Polega to na tym, że przy słuchaniu muzyki z dysku lub CD występują zakłócenia/przycięcia dźwięku. Problem jest o tyle niespotykany ponieważ dzieje się to np przy otwieraniu nowego okna w przeglądarce, przesuwaniu okienka, czy np wywołaniu krzywych w PSie itp. Ot, przycięcie/trzask na ułamek sekundy ale niezwykle upierdliwy. W grach nie występuje wcale - muzyka gra idealnie bez przerw. Mogę również obciążyć proca orthosem na 100% i absolutnie nic nie zetnie.

Reinstalowałem sterowniki ale nic to nie pomogło.

Karta dźwiękowa to Sound Blaster SE
Zintegrowana oczywiście wyłączona

Nie chcę robić reinstala systemu bo zajmie to kupę czasu a wątpię aby pomogło.

Problem występuje w każdym odtwarzaczu na kompie w filmach na YouTube itp. Po prostu nie mam już pomysłów...
BobbyX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 00:50   #2
ku6i
Gaduła
 
Awatar ku6i
 
Zarejestrowany: 01 2007
Miasto: Górny Śląsk/Kraków
Postów: 1957
Domyślnie

Na zintegrowanej jest to samo?
ku6i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 02:12   #3
Greg77
Gaduła
 
Awatar Greg77

 
Zarejestrowany: 09 2008
Miasto: Limerick\Poznan
Postów: 14353
Domyślnie

Jaki system? Wiem, ze Vista miala problemy z Sound Blasterami.....dlatego sprzedalem mojego X-fi.....z W7 moze byc tak samo.....no i jak na integrze?
__________________
Nikon greg77.net
Greg77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 16:52   #4
BobbyX
Oszczędny w słowach
 
Awatar BobbyX
 
Zarejestrowany: 06 2008
Miasto: Polska
Postów: 220
Domyślnie

Na integrze nie ma problemu. System to 7.
BobbyX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 01:29   #5
Greg77
Gaduła
 
Awatar Greg77

 
Zarejestrowany: 09 2008
Miasto: Limerick\Poznan
Postów: 14353
Domyślnie

Cytat:
Napisał BobbyX Zobacz post
Na integrze nie ma problemu. System to 7.
No to juz mowie, wyjmij SB i uzywaj integry, chyba, ze jestes muzykiem, masz ucho z porcelany i slyszysz jakas roznice
Ja tam sluchajac mojego Sick Of it All nie slysze zadnej

Problem jest ze sterownikami, pouaktualniaj drivery plyty glownej i poszukaj sterownikow do W7 pod tego SB......
Sadze jednak, ze Sound Blaster sie nadal gryzie z W& jak wczesniej z Vista.....w koncu to tak podobny system
__________________
Nikon greg77.net
Greg77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 08:37   #6
Kyle
Gaduła
 
Zarejestrowany: 09 2008
Miasto: Polska
Postów: 1962
Domyślnie

Dzisiejsze integry potrafią być lepsze po analogu od starszych kart np. Audigy ... bo po cyfrze już od dawna są lepsze. Swoją drogą przy jakichś zestawach 5.1 za 300PLN (nie wiadomo co ma zakładający temat) i tak jest kiepsko z jakością i tak, więc tutaj karta dźwiękowa i tak jest najmniejszym problemem.
Kyle jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 16:52   #7
BobbyX
Oszczędny w słowach
 
Awatar BobbyX
 
Zarejestrowany: 06 2008
Miasto: Polska
Postów: 220
Domyślnie

Ten mój Audigy ma modowane stery (niby pasują pod 7), które czynią go X-Fi. Słuchawki to Aurvany Live więc na integrze nie bardzo mi się słucha ;/ Na tym zestawie co mam jakość powala ale te trzaski od byle czego...
BobbyX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 18:52   #8
wacki4
Gaduła
 
Awatar wacki4
 
Zarejestrowany: 03 2008
Miasto: Wrocław
Postów: 1034
Domyślnie

Cytat:
Ten mój Audigy ma modowane stery (niby pasują pod 7), które czynią go X-Fi.
i jeszcze pytasz, czemu tak przycina? a na zwykłych sterownikach sprawdziłeś na dłuższą metę jak to chodzi? poza tym - podłącz ją pod jakiś wzmacniacz co wykrywa rodzaj sygnału i sprawdź czy cyfrowo nie wyłącza się gdy nie ma żadnego dźwięku.
__________________
trochę złomu w dużym plecaczku.
wacki4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2010, 20:54   #9
BobbyX
Oszczędny w słowach
 
Awatar BobbyX
 
Zarejestrowany: 06 2008
Miasto: Polska
Postów: 220
Domyślnie

Problem w tym, że na starej płycie głównej nie było tego na tych sterach. Przeinstalowałem je nawet ale nic to nie pomogło;/ Problem zaczął się po wymianie płyty głównej - potem wymienili jeszcze raz na taką samą ale dalej trzeszczy. Czasami zakłócenia są od byle czego a czasem trzeba się dobrze "postarać" żeby zaczęło. Nie mogę wykryć żadnej zależności.
BobbyX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia Tematu
Wygląd

Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Włączony
UśmieszkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Przejdź do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:43.


Właściciel forum: FOMAG Sp. z o.o.; Gdańsk 80-215, Z.Czubińskiego 9/U9; KRS 0000341593

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron.
Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu!
Więcej informacji w Polityce dot. cookies.