|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi | FAQ/Regulamin | Lista użytkowników | Kalendarz | Oznacz fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia Tematu | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: Warszawa
|
Witam.
Jestem na tym forum jak i w fotografii początkujący. Mam nikona D50 z obiektywem SIGMA 18-125mm 3,5-5,6 i mam takie pytanie a za razem prośbę. Czy ktoś z was posiada taki aparat i czy mógłby powrzucać swoje fotki, ponieważ jestem ciekaw jakie możliwości ma ten aparat. Osobiście się interesuję fotografowaniem zwierząt w szczególności ptaków więc z tym związane jest następne pytanie. Jaki obiektyw moglibyście polecić (chodzi o długość, światło i o cenę)? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Rozmowny
Miasto: Gdańsk
|
Fotek z D50 dużo znajdziesz tutaj:
http://www.pixel-peeper.com/adv/?len...max=none&res=3 a co do obiektywu to 70-200 to najkrócej co można polecić. Widziałem też świetne fotki z 70-300 który jest znacznie tańszy
|
|
|
#3 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: tarnów
|
D50 to na początek nauki fotografowania bardzo dobry wybór. Wg mnie jest to najlepszy model Nikona dla początkującego amatora, naprawdę trudno zrobić nim kiepskie foty
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Gaduła
Miasto: Białystok
|
Cytat:
Łał, każdym sie da zrobić kiedpskie foty. Jakość do ceny bym się zgodził, ale na ptaszki deko mało trzeba się nieźle przyczaić by jakiegoś ustrzelić, poprostu zbyt krótki. A że celny i do 250mm dość ostry to prwada, za to ciemy, jakiś tam mega szybki to on nie jest ale jest przyzwoicie. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozmowny
Miasto: Kraków
|
U mnie na stronie dużo z D50 http://www.nikond50.yoyo.pl
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: tarnów
|
Jasne, że każdym nawet najbardziej wypasionym sprzętem można zrobić kiepskie zdjęcia, chodziło mi o to,że D50 to naprawdę przyjazny korpus dla użytkownika - nawet na ustawieniu "P" lub "auto" daje dobre rezultaty. To tak dla dodania odwagi na początek. Co do obiektywu, to zaproponowałem taki w miarę niedrogi, a dający już spore szanse na powodzenie...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Oszczędny w słowach
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Zaraz obejrzę fotki i obiektywy polecane. Jeszcze raz dzięki i będę się odzywał jak będzie potrzeba.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Rozmowny
|
Cytat:
A jak ktoś potrzebuje czegoś napraaaaawdę dłuuugieeego, to Sigma 150-500 daje radę (na tym forum jest kolega, który tym foci ptaszki i nie tylko). |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: Beskid Śląski
|
Rok temu kupiłem D50,moją pierwszą lustrzankę,ale niestety z kitem 18-55, dodatkowo dokupilem tamrona 70-300(nie polecam do dużych przybliżeń).
Aparat fakt bardzo przyjazny,ustawienia też ma trochę rozszerzone,więc jak było powiedziane sporo można się nauczyć.Należy też wspomnieć,że bardzo dobrze się go trzyma w dłoni. Jedyny minus,to brak podświetlanego dodatkowego wyświetlacza LCD Podsumowując, z aparatu jestem,bardzo, bardzo zadowolony,i polecam go szczerze jako pierwszą lustrzankę.Ale jeśli chodzi o jakość zdjęć,to rzecz jasna,sprawa stoi po stronie obiektywu,więc raczej polecam popatrzeć jakie wychodzą zdjęcia na konkretnym obiektywie,który będziesz chciał zakupić, w tym celu www.pixel-peeper.com
|
|
|
#10 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: Leszczyny/Rybnik
|
ja przede wszystkim proponuje zacząć od poczytania instrukcji obsługi
|