|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi | FAQ/Regulamin | Lista użytkowników | Kalendarz | Oznacz fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia Tematu | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Rozmowny
Miasto: Hożuf
|
Wiem, ze pytanie moze wydać sie dziwne, Samyang do cropa przeciez, Zenitar do FF...
Als skoro D700 obsluguje format DX (wiem wiem ze jest to obcięcie powierzchni) jak i FX, ktory z tych obiektywow optycznie radzi sobie lepiej? (czy jakis rozrzut w egzemplarzach jest? ) Czy ktoś posiadał oba i mial możliwość przetestowania? Jak na razie szkoda mi troche 3000 zl na szklo Nikkora, ktore i tak bym bardzo sporadycznie używał.
|
|
|
#2 |
|
Rozmowny
Miasto: Warszawa
|
krótko:
zenitar mydło, ciamciang nie tak źle |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozmowny
|
Czy ktos sie jeszcze wypowie co do uzywalnosci Zenitara 16 2.8 na D700 ?
|
|
|
#4 |
|
Gaduła
Miasto: okolice Białegostoku
|
aj jak ciezko poszukac...
masz duzy watek podpiety w czesci dla szerokokatnych obiektywow: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=91109 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozmowny
|
Piękne dzięki Slon.. przeczytalem calosc ! . Podpialem dzisiaj Samyanga 8, co prawda po przestawieniu na DX ladnie wycina ale..... z 12 Mpx zrobilo sie nagle raptem 5... przy wiekszych plakatowych szotach moze byc słabo... Pozostaje odsprzedac i zakupic Zenitara....
|
|
|
#6 |
|
Oszczędny w słowach
Miasto: Poznań
|
Poszukaj testu Radka Radziszewskiego. Z tego co pamiętam na swoim starym blogu zrobił bardzo fajny test własnie z d700
Albo w sumie, proszę bardzo http://radekradziszewski.blogspot.co...-16mm-f28.html Ostatnio edytowane przez Ylim : 10-02-2010 - 01:01. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozmowny
Miasto: warta
|
Jarek78 mam Zenitara i sobie chwalę. Jak na sporadycznie używane szkło, to stosunek jakości do ceny jest bardzo ok. Tez myślalem o nikkorze, ale cena moim zdaniem lekko zaporowa. Mój jest podpiety do D700. Jest pełna informacja o parametrach, pomiar światła, potwierdzenie ostrości.... Ostrzenie manualne zupełnie nie przeszkadza. ryszkut ocenił, że Zenitar to mydło, być może - nie miałem innego fischa, wiec nie wiem a testów nie robię. Tutaj jest mały set z tego obiektywu - wszystko z ręki w pomieszczeniach. Osobiście bardzo polecam.
|
|
|
#8 |
|
Gaduła
Miasto: Warszawa
|
Zenitar faktycznie zaczyna być używalny od 5.6 a jest dobry od 11. Po prostu każdy obiektyw ma swoje zastosowania i ja sobie Zenitara chwalę za absolutnie minimalne rozmiary, minimalną cenę (ja kupiłem parę lat temu nówkę za 450zł) i robienie na przysłonie 5.6 czy 8 mi nie przeszkadza, zwłaszcza, że na FX jest ostrzejszy, bo mają mniej pikseli na mm2, więc każdy obiektyw jest ostrzejszy w porównaniu z DX.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozmowny
|
NO ja dzisiaj robilem kilka testowych fotek na tym Ciamciangu 8 i powiem tyle ze od F3.5 jest naprawde super.... az sam jestem zaskoczony. Zeby nie ta redukcja do bylby naprawde super. Wiem , ze ludzie jeszcze obcinaja te oslone przeciwsloneczna zeby na pelnej klastce bylo ok, ale... chyba szkoda mi obiektywu na takie eksperymenty, zwlaszcza jak po przycięciu okazaloby sie , ze cos nie tak... no i oczywiscie, ta osłona w koncu po cos tam jest.
|
|
|
#10 |
|
speedway fan
Miasto: Gorzów Wlkp.
|
Jaki jest sens kupna fisha DX do D700?
Moim zdaniem Zenitar jest świetny i jak najbardziej używalny na f2.8 (używam właśnie z D700).
|