Wróć   FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON > Sprzęt i akcesoria > Systemy zasilania aparatów
Zarejestruj się Blogi FAQ/Regulamin Lista użytkowników Kalendarz Oznacz fora jako przeczytane

Odpowiedz

Narzędzia Tematu Wygląd
Stary 23-01-2010, 11:18   #11
wer
Oszczędny w słowach

Miasto: Warszawa
Domyślnie

W fj chciałem kupić zamiennik do EN-EL3E, sprzedawczyni spytała się jaki mam aparat, D90, a to nie radzi, bo te akumulatory akurat z D90 nie działają. Część zamienników nie chce dobrze działać z D90, mimo, że z innymi modelami działają prawidłowo. Pewnie reverse enginering był robiony wcześniej i jest jakaś zmiana w D90, która nie wpływa na oryginalne, a na starsze zamienniki tak. Kupiłem zamiennik delty i na razie działa dobrze. Jako sam i w gripie z oryginałem.
Stary 23-01-2010, 13:41   #12
wasilewk
Gaduła

Awatar wasilewk

Miasto: Grójec
Domyślnie

Cytat:
W fj chciałem kupić zamiennik do EN-EL3E, sprzedawczyni spytała się jaki mam aparat, D90, a to nie radzi, bo te akumulatory akurat z D90 nie działają. Część zamienników nie chce dobrze działać z D90, mimo, że z innymi modelami działają prawidłowo. Pewnie reverse enginering był robiony wcześniej i jest jakaś zmiana w D90, która nie wpływa na oryginalne, a na starsze zamienniki tak. Kupiłem zamiennik delty i na razie działa dobrze. Jako sam i w gripie z oryginałem
Cytat:
Napisał wasilewk Zobacz post
Jeśli akumulatorki są tego samego typu, to nie powinno się nic dziać - robiłem testy.
Zamienniki, np. BC-55 nie będą dobrze współpracować z oryginałami Nikona, bo są innego typu. Dla nich (tych zamienników li-po) jest opracowana inna metoda pomiaru pojemności akumulatorów. Ich 'inność' zgrubsza polega na tym, że obciążone prądem 10Imax nie utrzymują napięcia nominalnego - za to obciążone prądem Inom utrzymują to napięcie o wiele dłużej niż oryginalne li-on.

Pzdr.
Musi być typ "Li-ion"
Stary 03-02-2010, 17:46   #13
XXL
Oszczędny w słowach

Miasto: N. Sącz
Domyślnie

Moje pytanie może nie całkiem w temacie ale nie chcę tworzyć nowego tematu.
Wybieram się na dłuższe focenie. Mam gripa "alfa", jeden oryginalny aku Nikona i aku. AA GP 2500. Myślę o założeniu do gripa najpierw paluszków (AA 2500mAh) i dopiero po ich wyczerpaniu oryginalnego EN-EL3e. Pytanie, ile mi wytrzymają te AA (100% sprawne w pełni naładowane) Nie mam doświadczenia z AA, na oryginalnym aku zrobiłem ok. 750 zdjęć a teraz szykuje mi się że będzie do zrobienia ok. 1000, bez możliwości doładowania aku.

Ostatnio edytowane przez XXL : 03-02-2010 - 17:54.
XXL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2010, 18:23   #14
skinny500
Rozmowny

Awatar skinny500

Miasto: Tarnowskie góry
Domyślnie

Tego się nie da tak określić - jak robię zdjęcia testowe (na oryginalnym akumulatorze) gdzie co chwilę sprawdzam rezultaty na LCD, zmieniam ustawienia, grzebię w menu itp to 500 zdjęć i koniec, a jak robię normalnie zdjęcia i tylko czasami zerknę w wyświetlacz to 2 razy tyle spokojnie można zrobić i jeszcze dużo baterii zostanie. Teoretycznie Twój zestaw powinien bez najmniejszych problemów Ci wystarczyć na tyle zdjęć bez ładowania
Stary 03-02-2010, 18:36   #15
XXL
Oszczędny w słowach

Miasto: N. Sącz
Domyślnie

To znaczy, chodziło mi głównie o to, ile więcej (oczywiście orientacyjnie) mogę zrobić na akumulatorkach AA 2500 mAh, w porównaniu do EN-EL3e.
Stary 04-02-2010, 11:16   #16
Kundzior
Gaduła

Awatar Kundzior

Miasto: Białystok
Domyślnie

Niestety nie więcej a mniej zrobisz na AA.
Stary 05-02-2010, 01:14   #17
prysin
Oszczędny w słowach

Miasto: Olsztyn
Domyślnie

Witam
Dołączę się do pytań .Kupiłem Gripa Deltę i zamiennik Delty EN-EL3E do D90.W gripie mam oryginał i zamiennik.W info o bateriach widoczne są obydwie .Jedna jest w czerwonej ramce, zawsze jest to Delta niezależnie w którym jest porcie .Czy można zmieni w opcjach z której baterii ma by pobierany prąd.
prysin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2010, 01:08   #18
petrus33
Oszczędny w słowach

Domyślnie

Kupiłem kiedyś zamienniki do D200, taniocha po jakieś 60zł chyba. Niestety jak zwykle dostałem lekcję nauki. Akumulatorki podziałały niecałe 3 miesiące i kaputt !! Nie dawały się naładować nawet do 70% i oczywiście starczały jedynie na 120-150 zdjęć. Frustracja mnie zżerała z tym badziewiem !! Oczywiście wróciłem do oryginalnych Nikonowskich i nie ma żadnych problemów. Uważam, że nie ma obecnie dobrej zastępczej baterii na rynku. Tylko oryginał. A że drogi ? No cóż, Mercedesy też tanie nie są )))
petrus33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2010, 11:56   #19
wasilewk
Gaduła

Awatar wasilewk

Miasto: Grójec
Domyślnie

Cytat:
Napisał petrus33 Zobacz post
Kupiłem kiedyś zamienniki do D200, taniocha po jakieś 60zł chyba. Niestety jak zwykle dostałem lekcję nauki. Akumulatorki podziałały niecałe 3 miesiące i kaputt !! Nie dawały się naładować nawet do 70% i oczywiście starczały jedynie na 120-150 zdjęć. Frustracja mnie zżerała z tym badziewiem !! Oczywiście wróciłem do oryginalnych Nikonowskich i nie ma żadnych problemów. Uważam, że nie ma obecnie dobrej zastępczej baterii na rynku. Tylko oryginał. A że drogi ? No cóż, Mercedesy też tanie nie są )))
Z Twojej wypowiedzi bije nutka pesymizmu i niemożności. Moim zdaniem należy się bardziej fachowo przyjrzeć zamiennikom. Powód: przecież to nie możliwe, żeby istniała cała ogromna linia technologiczna, produkująca akumulatory tylko dla Nikona. Można sobie wyobrazić co stałoby się z nią, gdyby chlebodawca przeszedł na inne typy akumulatorków. I nie ma to znaczenia, że jest to tylko jeden dział potężnej fabryki Nikon. "Business is business" (akurat przed chwilą oglądałem wspaniały film na Planette o ratowaniu amerykańkiej gospodarki przed kryzysem). Dyrektor takiej linii na pewno się zabezpieczył. A w praktyce oznacza to tyle, że półprodukty są kupowane u kooperantów, którzy też myślą business'owo. Czyli dostarczają element wyjściowy do EL3e do Nikona, ale też do innych producentów. Ponieważ wiąże ich umowa, to produkt końcowy nie może mieć parametrów produktu wyszczególnionego w umowie. I nie ma, a przynajmniej nie jest to napisane. Moje osobiste zdanie jest takie, że akumulatory Li-ion Photixx'a powinny tyle samo wytrzymywać, co Li-ion Nikona. Oczywiście nie ma sensu porównywanie różnych typów akumulatorów: np. Li-po służą do czego innego, choć różni sprzedawcy próbują nam na siłę je wcisnąć jako zamienniki o potężnej pojemności.

Dyskusja, jaka tu powstała, ma jeden podstawowy powód: cena. 80zł to nie 150zł. Polimerowe są jeszcze tańsze, ale bym się bał ich stosować w moim D700. Nie chcę tu przedstawiać pracy dyplomowej na powyższy temat, więc na tym na razie zakończę.

Pzdr.
Stary 08-02-2010, 15:29   #20
petrus33
Oszczędny w słowach

Domyślnie

Akumulatory Li-ion innych producentów powinny tyle samo wytrzymywać, co Li-ion Nikona......też tak bym chciał )))
Niestety nie wytrzymują. I to jest fakt. Wiem, że Nikon jest drogi, ale jakość ich akumulatorów jest wręcz niewiarygodna.
Dla mnie, coś jest nie tak w technologii produkcji zamienników. Ich trwałość i czas użytkowania ma się nijak do oryginałów Nikona.
Bez cienia wątpliwości wybieram Nikona.
petrus33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia Tematu
Wygląd

Zasady Postowania